|<<        1 2 3 4            >>|
10 jednoduchých spôsobov, ako urobiť vaše každodenné jedlo zdravšie a chutnejšie.

10 jednoduchých spôsobov, ako urobiť vaše každodenné jedlo zdravšie a chutnejšie.

Používajte zdravé tuky Nie všetky tuky sú zlé. Zvoľte nenasýtené tuky (napr. olivový olej) pred nasýtenými tukmi, ako je maslo. Ale používajte ich s mierou, pretože všetky tuky obsahujú dosť kalórií. Prejdite na nerafinované výrobky. Radšej si vyberte výrobky z celých zŕn ako výrobky z rafinovaných obilnín. Celé zrná, ako je hnedá ryža a celozrnná špalda, majú svoje otruby neporušené, a preto majú viac vlákniny, vitamínov skupiny B, horčík, zinok a ďalšie živiny. Jedzte viac ovocia a zeleniny . . .
Ste intolerantný na laktózu?

Ste intolerantný na laktózu?

Pred tridsiatimi minútami ste zjedli zmrzlinu a teraz cítite bolesť a napätie v žalúdku? Ak ste sa v tej vete spoznali, je veľmi pravdepodobné, že trpíte neznášanlivosťou na laktózu. Laktóza je hlavným cukrom v mlieku a väčšine mliečnych výrobkov. Po konzumácií mliečnych výrobkov, vaše tenké črevo uvoľní enzým laktázy, ktorý vám pomôže stráviť cukor. Laktáza je enzým, ktorý štiepi mliečny cukor – laktózu na jednoduché sacharidy D-glukózu a D-galaktózu. Keď ste intolerantný na laktózu, váš . . .
42 tipov ako žiť zdravší život.

42 tipov ako žiť zdravší život.

Aký si zdravý ? Stravuješ sa zdravo ? Cvičíš pravidelne ? Piješ prinajmenšom aspoň 8 pohárov vody denne ? Myslíš že máš dostatok spánku každý deň ? Naše telo je náš chrám a musíme sa oň starať ak chceme mať zdravý život. V dnešnej dobe už aj na Slovensku žije okolo 50 percent ľudí s obezitou alebo nadváhou, a to je naozaj šialené. Myslite na svoje telo ako na fyzickú schránku, ktorá vás vezie naprieč životom. Ak ju budete opakovane ničiť nezdravým jedlom, vaša schránka sa opotrebuje veľmi . . .
ŠPALDA - ďalší krok k zdravšej strave a k vysnívanej postave

ŠPALDA - ďalší krok k zdravšej strave a k vysnívanej postave

Určité zdroje radia špaldu medzi zdravotné obilie č. 1. Špalda nie je len odroda pšenice. Špaldová látka sa javí byť medzi všetkými ostatnými rastlinami najbližšou príbuznou ľudskej plazmy (ľudskej látky). Špalda pôsobí hrejivo - keď sa špaldová látka dostane do krvi alebo k príslušným nervovým centrám, rozšíria sa cievy - a to buď miestne alebo aj v celom rozsahu pokožky. Tým sa zvyšuje prekrvenie a dostavuje sa pocit tepla. Hoci špalda patrí medzi tvrdé obilniny, je rýchlo mäkká pri varení. . . .
Niečo o tekvici Hokkaido

Niečo o tekvici Hokkaido

Tekvica Hokkaido má sýtu sladkú chuť a pomáha pri čistení organizmu. Používa sa pri poruchách funkcie žalúdku, ochorenia sleziny. Je vynikajúca pre diabetikov. Obsahuje provitamín A - beta karotén a vitamín E, veľa draslíku aj vitamínu C. Pokiaľ tekvicu nespotrebujete celú, skladujte ju v chladničke - vydrží dlhšie, ak z nej odstránite semená. Semená zo zrelej tekvice buď vyhoďte alebo očistite vo vode od vlákien a usušte. Na jar ich môžete zasadiť. Prípadne si uvarte liečivý nápoj z opražených . . .
Rozhovor s Mimi Kirk

Rozhovor s Mimi Kirk

Pocit, že je vám 20 rokov vo veku 73, je celkom úžasná vec ... Nedávno zvolená najviac sexy vegetariánka Mimi Kirk dáva nádej pre tisícky žien po celom svete. Ako to robí? No, ona to pripisuje jej životnému štýlu jedenia surových potravín. (Raw food – surová strava, alebo žívá, organická, nevarená. V tomto článku budeme používať slovíčko surová) Ľudia z celého sveta sa teraz inšpirujú touto neuveriteľnou ženou. Mimi nám ukazuje, ako jesť lahodné a zdravé surové potraviny . Surová strava je pre . . .
Aký je rozdiel medzi celozrnnou a bielou múkou?

Aký je rozdiel medzi celozrnnou a bielou múkou?

Najskôr sa budeme zaoberať obilninami. Medzi obilniny zaraďujeme pšenicu (špaldu), ovos, jačmeň, žito, proso, ryžu, kukuricu, ale aj pohánku, quinou a amarant, ktorý síce botanicky patrí do inej skupiny, ale v kuchyni ju využívame rovnako ako obilniny a sú aj zdrojom podobných živín. Obilniny radíme k sacharidom, lebo obsahujú 60-70% škrobu (v menších množstvách aj sacharózu, maltózu , glukózu, prípadne ďalšie cukry). Obsahujú aj bielkoviny (8-13%), pomerne málo tukov (1-5%), vitamíny, . . .
42 najlepších spôsobov, ako najrýchlejšie stratiť tuk z brucha

42 najlepších spôsobov, ako najrýchlejšie stratiť tuk z brucha

Koľko kilo chcete schudnúť ? Skôr ako začnete robiť prvé brušáky alebo začnete vylievať kolu do odpadu, musíte sa rozhodnúť koľko chcete schudnúť. Na schudnutie potrebujete vynaložiť nejaké úsilie a čo naozaj potrebujete je stanoviť si cieľ a sledovať svoj progres k tomuto cieľu. Určite nestratíte svoj tuk okolo pása za 3 dni a určite budete musieť zo seba dostať nejaký pot aby ste tento tuk stratili. Ale nezabudnite, že je to možné, a ak sa budete držať týchto rád, určite svoj cieľ dosiahnete . . .
Glykemický index

Glykemický index

Aby sme sa dopracovali k definícii glykemického indexu, mali by sme si vysvetliť iné súvisiace pojmy. Prvým z nich by bol krvný cukor /glukóza/ – je to takzvaný zásobník energie v tele. Telo na zmenu hladiny krvného cukru reaguje jeho reguláciou. Nedostatok vyvolá pocit hladu, čo človeka vedie k doplneniu energetických zásob. Naopak prebytok organizmus ukladá ako rezervy, a to formou tukových zásob. Ďalší dôležitý pojem je inzulín – hormón, ktorým organizmus reguluje hladinu krvného cukru. Ako . . .
Nebezpečný cukor

Nebezpečný cukor

Krátky úvod do histórie cukru Dlhé stáročia ľudia sladili jedlá len medom a prírodnými šťavami. Cukor vo výraznej miere prerazil až v 19. storočí. Vtedy prišli nové technológie, ktoré umožnili jeho masívnu výrobu z cukrovej repy a z cukrovej trstiny. Netrvalo ale dlho a lekári si uvedomili jeho nepriaznivé účinky na zdravie človeka. V dnešnej dobe už našťastie vieme nahradiť cukor inými lepšími umelými alebo prírodnými sladidlami ako je xylitol (brezový cukor) alebo stévia (sladká . . .
|<<        1 2 3 4            >>|