Niečo o tekvici Hokkaido
Tekvica Hokkaido má sýtu sladkú chuť a pomáha pri čistení organizmu. Používa sa pri poruchách funkcie žalúdku, ochorenia sleziny. Je vynikajúca pre diabetikov. Obsahuje provitamín A - beta karotén a vitamín E, veľa draslíku aj vitamínu C. Pokiaľ tekvicu nespotrebujete celú, skladujte ju v chladničke - vydrží dlhšie, ak z nej odstránite semená. Semená zo zrelej tekvice buď vyhoďte alebo očistite vo vode od vlákien a usušte. Na jar ich môžete zasadiť. Prípadne si uvarte liečivý nápoj z opražených semienok povarených vo vode. Tento nápoj sa doporučuje ženám tesne pred a po pôrode. Tekvicu možno dusiť s cibuľou, vyprážať v cestíčku, zapekať, domäkka uvarenú mixovať, piecť nakrájanú na hranolky ako náhradu za zemiaky. Tekvicu vždy soľte málo, čo zdôrazní jej sladkú chuť. Tá je na tekvici to najlepšie a najliečivejšie. Pre skvelú chuť je dôležité, aby bola po uvarení úplne mäkká. Niekedy to trvá aj 30 až 45 min. Tekvicu pred spracovaním nelúpte, používa sa aj s kôrou.
Veru, tekvicu mnohí lúpu pred varením, ja som ju nikdy nelúpala, používam ju aj s kožou, je to výborná zeleninka. Aj si ju pestujem na záhradke. Mám tak cca 40 kusov.
Reagovať | 22. 10. 2013, 11:08:36