|<<            1            >>|
Poznaj svoj proteín

Poznaj svoj proteín

Proteín je jedným z troch hlavných živín. Na rozdiel od sacharidov a tukov, čo sú ďalšie dva typy živín, proteíny sú tvorené skupinou, ktorá obsahuje dusík a nazýva sa aminokyseliny. Existuje približne 20 rôznych druhov aminokyselín, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v potravinách. Všetky z nich sú dôležité pre budovanie a udržiavanie svalovej hmoty, ale 8 z nich je životne dôležitých. Tieto aminokyseliny sa nazývajú esenciálne aminokyseliny (EAAs). Väčšina športovcov verí, že telo v podstate . . .
Quinoa

Quinoa

Za exotickým názvom sa skrýva tradičná juhoamerická plodina, ktorú v poslednej dobe objavuje celý svet. Hoci sa pestuje už 5 000 rokov, až teraz zažíva svoj veľký boom. A má aj prečo. Je bohatým zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, minerálov a vitamínov. Z minerálnych látok v nej nájdeme železo, mangán, meď, fosfor, horčík a zinok. Z vitamínov je bohatá na vitamín C, thiamín, riboflavin, alfa-tokoferol, beta-karoten a kyselinu listovú. Okrem množstva vitamínov a minerálov je . . .
Makové mlieko a jeho zdravotné výhody

Makové mlieko a jeho zdravotné výhody

Nie každý znáša dobre mak a pritom je to potravina, ktorá je svojím obsahom prírodného vápniku s inými neporovnateľná. Podľa niektorých informačných prameňov je výluh z mletého maku plne zastupiteľným nápojom a pre mnohých ľudí i vhodnejším pre dodanie vápniku než kravské mlieko. Mak je vysoko zásaditý ako mandle a spolu so sušeným tymianom a majoránom má najvyšší obsah vápniku. V 100g maku je 1460 mg Ca. Mletý mak zalejeme odmeraným množstvom vody (na 100g mletého maku – liter filtrovanej . . .
Prírodné sladidlá – sirupy

Prírodné sladidlá – sirupy

Každý z nás si z času na čas potrebuje nejako uspokojiť chuť na sladké. Veľká väčšina bežných sladkostí je však sladená rafinovaným bielym cukrom. Určite stojí za to naučiť sa využívať iné, oveľa prirodzenejšie sladidlá -sirupy. Ich nespornou výhodou je, že sú zdravšie, pretože sú vyrábané šetrnými metódami bez pridaných látok, obsahujú cenné živiny a sú ľahko stráviteľné. Agávový sirup sa získava z mexického kaktusu agáve. Je sladší ako cukor, má nízky glykemický index (preto je vhodný . . .
Čo je brezový cukor (xylitol)

Čo je brezový cukor (xylitol)

Brezový cukor je druh prírodného cukru. Vzhľadovo aj chuťovo je takmer rovnaký ako klasický kryštálový cukor, ale jeho fyziologický vplyv na ľudský organizmus je výrazne odlišný. Z konzumácie brezového cukru sa nepriberá, nemá negatívny vplyv na zuby, okysľuje organizmus, na jeho spracovanie nepotrebuje organizmus inzulín, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu. Je vhodný pre dospelých, deti, diabetikov, tehotné ženy, pri redukčných diétach... Už podľa názvu je jasné, že cukor je . . .
Granátové jablko a jeho zdravotné výhody

Granátové jablko a jeho zdravotné výhody

Silný antioxidant v šťave z granátového jablka je prospešný pri prevencií kôrnateniu tepien. Popis Granátové jablko nie je v každej krajine bežné ovocie a stojí o niečo viac ako iné bežné ovocie . Ale zdravotné prínosy tohto červeného džúsu sú obrovské. Len nedávno boli zistené a publikované nové objavy jeho vysoko regeneračnej liečivej hodnoty. Avšak úžasné zdravotné hodnoty tohto ovocia sú známe už od dávnych čias. Zrelé granátové jablko môže byť do veľkosti ako malý pomaranč . . .
Strukoviny

Strukoviny

Naši predkovia jedávali strukoviny takmer denne. V dnešnej dobe na ne buď zabúdame alebo sa im zámerne vyhýbame. Bojíme sa dlhého varenia, mnohohodinového namáčania a hlavne nadúvania. Ale nemali by sme ich v našom jedálničku vynechávať, lebo sú nie len výborné, ale predovšetkým zdravé!! Strukoviny sú zdrojom rastlinných bielkovín, to znamená, že vďaka strukovinám môžeme obmedziť konzumáciu živočíšnych bielkovín, ktoré naopak v prehnanom množstve zdraviu škodia. Svojím zložením strukoviny . . .
Papája a jej zdravotné výhody

Papája a jej zdravotné výhody

Papája a jej zdravotné výhody. Papája poskytuje úľavu a zmierňuje bolesti kĺbov. Popis Krištof Kolumbus nazval papáju ako "ovocie anjelov". Všimol si, že karibskí domorodci jedli toto ovocie po veľkom jedle a nikdy nemali žiadne zažívacie ťažkosti. Papája má tvar pretiahnutého melónu alebo hrušky. Dužina je príjemne sladká s pižmovým podtónom, a jej štruktúra má jemne mäkkú kvalitu. Dužina zrelej papáje má bohato oranžovú farbu a môže mať žltý alebo ružový odtieň. Vnútorná . . .
Čierny čaj vs. zelený čaj

Čierny čaj vs. zelený čaj

Po celé stáročia, čaj je jedným z najzdravších a najobľúbenejší nápojov po celom svete. Je známy ako jeden z najzdravších, stimulačných, jednoduchých a bezpečných liekov v boji proti rôznym chorobám a poruchám zdravia. Je k dispozícii v rôznych typoch a variáciách chutí. Avšak veľa ľudí má dilemu a nevie pre aký typ čaju sa má rozhodnúť, pretože nevie ktorý je najzdravší. Pokiaľ ide o prínos pre zdravie, zo všetkých druhov čaju, na špici pyramídy sa umiestnili zelené a čierne čaje. Ktorý z nich . . .
Niečo o tekvici Hokkaido

Niečo o tekvici Hokkaido

Tekvica Hokkaido má sýtu sladkú chuť a pomáha pri čistení organizmu. Používa sa pri poruchách funkcie žalúdku, ochorenia sleziny. Je vynikajúca pre diabetikov. Obsahuje provitamín A - beta karotén a vitamín E, veľa draslíku aj vitamínu C. Pokiaľ tekvicu nespotrebujete celú, skladujte ju v chladničke - vydrží dlhšie, ak z nej odstránite semená. Semená zo zrelej tekvice buď vyhoďte alebo očistite vo vode od vlákien a usušte. Na jar ich môžete zasadiť. Prípadne si uvarte liečivý nápoj z opražených . . .
|<<            1            >>|