Proteín je jedným z troch hlavných živín. Na rozdiel od sacharidov a tukov, čo sú ďalšie dva typy živín, proteíny sú tvorené skupinou, ktorá obsahuje dusík a nazýva sa aminokyseliny. Existuje približne 20 rôznych druhov aminokyselín, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v potravinách. Všetky z nich sú dôležité pre budovanie a udržiavanie svalovej hmoty, ale 8 z nich je životne dôležitých. Tieto aminokyseliny sa nazývajú esenciálne aminokyseliny (EAAs). Väčšina športovcov verí, že telo v podstate . . .
Za exotickým názvom sa skrýva tradičná juhoamerická plodina, ktorú v poslednej dobe objavuje celý svet. Hoci sa pestuje už 5 000 rokov, až teraz zažíva svoj veľký boom. A má aj prečo. Je bohatým zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, minerálov a vitamínov. Z minerálnych látok v nej nájdeme železo, mangán, meď, fosfor, horčík a zinok. Z vitamínov je bohatá na vitamín C, thiamín, riboflavin, alfa-tokoferol, beta-karoten a kyselinu listovú. Okrem množstva vitamínov a minerálov je . . .
Nie každý znáša dobre mak a pritom je to potravina, ktorá je svojím obsahom prírodného vápniku s inými neporovnateľná. Podľa niektorých informačných prameňov je výluh z mletého maku plne zastupiteľným nápojom a pre mnohých ľudí i vhodnejším pre dodanie vápniku než kravské mlieko.
Mak je vysoko zásaditý ako mandle a spolu so sušeným tymianom a majoránom má najvyšší obsah vápniku. V 100g maku je 1460 mg Ca. Mletý mak zalejeme odmeraným množstvom vody (na 100g mletého maku – liter filtrovanej . . .
Každý z nás si z času na čas potrebuje nejako uspokojiť chuť na sladké. Veľká väčšina bežných sladkostí je však sladená rafinovaným bielym cukrom. Určite stojí za to naučiť sa využívať iné, oveľa prirodzenejšie sladidlá -sirupy. Ich nespornou výhodou je, že sú zdravšie, pretože sú vyrábané šetrnými metódami bez pridaných látok, obsahujú cenné živiny a sú ľahko stráviteľné.
Agávový sirup
sa získava z mexického kaktusu agáve. Je sladší ako cukor, má nízky glykemický index (preto je vhodný . . .
Brezový cukor je druh prírodného cukru. Vzhľadovo aj chuťovo je takmer rovnaký ako klasický kryštálový cukor, ale jeho fyziologický vplyv na ľudský organizmus je výrazne odlišný. Z konzumácie brezového cukru sa nepriberá, nemá negatívny vplyv na zuby, okysľuje organizmus, na jeho spracovanie nepotrebuje organizmus inzulín, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu. Je vhodný pre dospelých, deti, diabetikov, tehotné ženy, pri redukčných diétach...
Už podľa názvu je jasné, že cukor je . . .
Silný antioxidant v šťave z granátového jablka je prospešný pri prevencií kôrnateniu tepien.
Popis
Granátové jablko nie je v každej krajine bežné ovocie a stojí o niečo viac ako iné bežné ovocie . Ale zdravotné prínosy tohto červeného džúsu sú obrovské.
Len nedávno boli zistené a publikované nové objavy jeho vysoko regeneračnej liečivej hodnoty. Avšak úžasné zdravotné hodnoty tohto ovocia sú známe už od dávnych čias.
Zrelé granátové jablko môže byť do veľkosti ako malý pomaranč . . .
Naši predkovia jedávali strukoviny takmer denne. V dnešnej dobe na ne buď zabúdame alebo sa im zámerne vyhýbame. Bojíme sa dlhého varenia, mnohohodinového namáčania a hlavne nadúvania. Ale nemali by sme ich v našom jedálničku vynechávať, lebo sú nie len výborné, ale predovšetkým zdravé!!
Strukoviny sú zdrojom rastlinných bielkovín, to znamená, že vďaka strukovinám môžeme obmedziť konzumáciu živočíšnych bielkovín, ktoré naopak v prehnanom množstve zdraviu škodia. Svojím zložením strukoviny . . .
Papája a jej zdravotné výhody.
Papája poskytuje úľavu a zmierňuje bolesti kĺbov.
Popis
Krištof Kolumbus nazval papáju ako "ovocie anjelov". Všimol si, že karibskí domorodci jedli toto ovocie po veľkom jedle a nikdy nemali žiadne zažívacie ťažkosti.
Papája má tvar pretiahnutého melónu alebo hrušky. Dužina je príjemne sladká s pižmovým podtónom, a jej štruktúra má jemne mäkkú kvalitu. Dužina zrelej papáje má bohato oranžovú farbu a môže mať žltý alebo ružový odtieň.
Vnútorná . . .
Po celé stáročia, čaj je jedným z najzdravších a najobľúbenejší nápojov po celom svete. Je známy ako jeden z najzdravších, stimulačných, jednoduchých a bezpečných liekov v boji proti rôznym chorobám a poruchám zdravia. Je k dispozícii v rôznych typoch a variáciách chutí. Avšak veľa ľudí má dilemu a nevie pre aký typ čaju sa má rozhodnúť, pretože nevie ktorý je najzdravší. Pokiaľ ide o prínos pre zdravie, zo všetkých druhov čaju, na špici pyramídy sa umiestnili zelené a čierne čaje. Ktorý z nich . . .
Tekvica Hokkaido má sýtu sladkú chuť a pomáha pri čistení organizmu. Používa sa pri poruchách funkcie žalúdku, ochorenia sleziny. Je vynikajúca pre diabetikov. Obsahuje provitamín A - beta karotén a vitamín E, veľa draslíku aj vitamínu C. Pokiaľ tekvicu nespotrebujete celú, skladujte ju v chladničke - vydrží dlhšie, ak z nej odstránite semená. Semená zo zrelej tekvice buď vyhoďte alebo očistite vo vode od vlákien a usušte. Na jar ich môžete zasadiť. Prípadne si uvarte liečivý nápoj z opražených . . .