Papája a jej zdravotné výhody

Popis

Krištof Kolumbus nazval papáju ako "ovocie anjelov". Všimol si, že karibskí domorodci jedli toto ovocie po veľkom jedle a nikdy nemali žiadne zažívacie ťažkosti. Papája má tvar pretiahnutého melónu alebo hrušky. Dužina je príjemne sladká s pižmovým podtónom, a jej štruktúra má jemne mäkkú kvalitu. Dužina zrelej papáje má bohato oranžovú farbu a môže mať žltý alebo ružový odtieň.

Vnútorná dutina obsahuje veľké množstvo čiernych okrúhlych semien, uzavretých v želatínovej substancii. Semená nie sú vhodné na konzumáciu, lebo obsahujú toxickú látku carpaine. Carpaine, keď je konzumovaný vo veľkom množstve, môže znížiť tepovú frekvenciu a oslabuje nervový systém.

Nutričné výhody

Najväčším nutričným benefitom papáje je proteolytický enzým papaín, ktorý je veľmi dobrým pomocníkom pre trávenie. Hovorí sa, že tento enzým je tak silný, že strávi 200 krát viac bielkovín ako je jeho hmotnosť. Pomáha enzýmom nášho tela asimilovať maximálnu hodnotu potravín ktoré jeme.

Papáju možno použiť aj ako domáci liek, napríklad na bodnutie medúzou alebo na iné rany, dokonca ja chirurgické. Najväčšia koncentrácia tejto látky je šupke nezrelej papáje. Vykrojte šupku z papáje a aplikujte si ju priamo na ranu.

Papája je bohatým zdrojom antioxidačných živín, ako je beta-karotén (dáva mu oranžovú farbu, zelená papája ho neobsahuje), vitamín A a C a flavonoidy, vitamíny B, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Tiež obsahuje malé množstvo minerálov vápnika, chlóru, železa, fosforu, draslíka, kremíka a sodíka. Papája obsahuje sacharidy hlavne z invertného cukru. Zrelá papája je plná energiu zvyšujúcich prírodných cukrov.

Zdravotné výhody

Papája ma pozoruhodné liečivé účinky, ktoré sú známe už z dávnych čias. Je jedna z najľahšie stráviteľného ovocia. Papája ma veľa zdravotných prínosov, my vám ponúkneme aspoň tie najdôležitejšie:

Protizápalová: papája obsahuje papaín, ktorý má protizápalové vlastnosti a výrazne znižuje zápalové ochorenia ako je artritída, osteoatróza, dna a astma.

Prevenčná proti rakovine hrubého čreva: bohatá vláknina v papáje sa viaže na rakovinotvorné toxíny v hrubom čreve, ktoré potom vylučuje z tela v stolici.

Pomáha tráveniu: Papája je známa pre jej jemné a prírodné vlastnosti preháňadla, čím napomáha tráveniu. Pravidelné užívanie môže pomôcť zmierniť obvyklé zápchy, krvácanie hemoroidov a chronické hnačky.

Ochrana proti emfyzému pľúc: Ak ste fajčiar, alebo ste často vystavený pasívnemu fajčeniu, konzumujte šťavu z papáje, pre jej vysoký obsah vitamínov. To výrazne znižuje riziko zápalu pľúc, čo vám môže aj zachrániť život.

Ochrana pred srdcovými chorobami: Tri veľmi silné antioxidanty v papáji zabraňujú oxidácií cholesterolu. Oxidovaný cholesterol tvorí nebezpečné nákazy, ktoré môžu dokonca spôsobiť srdcový infarkt alebo mŕtvicu.

Črevné poruchy: Papaín v nezrelej papáji je veľmi prospešný pre ľudí, ktorí trpia nedostatkom žalúdočnej šťavy, ktorí majú prebytok nezdravého hlienu v žalúdku a črevné podráždenie.

Nepravidelná menštruácia: Konzumácia šťavy z nezrelej papáje pomáha sťahovať svalové vlákna maternice, čo vedie k správnej a pravidelnej menštruácii. To je užitočné hlavne v prípadoch u mladých dievčat, ktoré majú zastavenú menštruáciu v dôsledku prechladnutia alebo traumy.

Kožné ochorenia: Šťava z nezrelej papáje je veľmi prospešná pri liečbe kožných ochorení ako je akné a lupienka. Pri aplikácií na rany, zabraňuje tvorbe hnisu a opuchom. Pasta z nezrelej papáje použitá na tvári, môže odstrániť pigmentáciu alebo hnedé škvrny a spôsobuje, že pokožka bude hladká a jemná.

Krčné choroby: Pravidelne pite nápoj z medu a čerstvej šťavy z nezrelej papáje po zápale mandlí, záškrte alebo iných krčných ochoreniach. Rozpúšťa membrány a bráni šíreniu infekcie.

Tipy na konzumáciu

Vyberajte si papáju, ktorá má červeno oranžovú šupku, ak ju chcete jesť v deň nákupu. Nevyberajte si pohmoždenú papáju, alebo takú, ktorá má škvrny sfarbené do sýto oranžovej farby, čo ukazuje že je prezretá.

Zelenú papáju kúpte iba vtedy, ak ju budete chcieť variť, a nebude chcieť jej sladkú šťavnatú chuť.

Ak chcete spomaliť proces zrenia, skladujte ju v chladničke. Ak chcete proces zrenia urýchliť, skladujte ju pri izbovej teplote.

Papáju môžete konzumovať tak ako je, bez kože. Rozrežte ju pozdĺžnym rezom a potom ju nakrájajte na menšie kúsky. Najsladšia časť papáje je na konci najďalej od stopky.

Môžete ju tiež pokropiť čerstvou limetkovou šťavou. Dodáva chuť ovocia.

Alebo ju môžete rozmixovať s iným ovocím, ako sú jahody alebo jogurt a urobiť si smoothie.

29.7.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý.