Makové mlieko a jeho zdravotné výhody

Nie každý znáša dobre mak a pritom je to potravina, ktorá je svojím obsahom prírodného vápniku s inými neporovnateľná. Podľa niektorých informačných prameňov je výluh z mletého maku plne zastupiteľným nápojom a pre mnohých ľudí i vhodnejším pre dodanie vápniku než kravské mlieko.

Mak je vysoko zásaditý ako mandle a spolu so sušeným tymianom a majoránom má najvyšší obsah vápniku. V 100g maku je 1460 mg Ca. Mletý mak zalejeme odmeraným množstvom vody (na 100g mletého maku – liter filtrovanej vody) a necháme približne 2-3 hodiny stáť pri izbovej teplote. V tejto podobe bude mať nápoj len šedastú farbu a mak bude sadať ku dnu. Preto občas nápoj premiešame, aby sa mak rozptýlil. Po uplynutí doby prelejeme obsah nádoby aj s makom do mixéru a nápoj mixujeme pri najvyšších otáčkach asi 2-3 minúty. Makový nápoj sa bohato napení uvoľneným tukom a bude podstatne svetlejší. Rozmixované makové mlieko precedíme cez jemné sitko . Pri prvom cedení je vhodné sitko premiešať lyžičkou, aby sa filtrovanie urýchlilo, ale pri ďalších ho len prelievame. Cedenie opakujeme až 5 a viac krát, ak chceme mať nápoj čo najčistejší. Jednoduchšia príprava je v mliekovare.

Ak potrebujeme pomôcť prekyslenému telu, tak makové mlieko nesladíme. Inak je možné mierne prisladiť medom alebo ryžovým sirupom. Makové mlieko vypijeme čo najskôr po príprave a dlho ho neskladujeme. Len v tom prípade je plnohodnotné.

Mak je plodina, ktorá obsahuje 20% veľmi kvalitnej bielkoviny a 42% najlepšieho tuku. Okrem vysokého obsahu vápnika je mak ešte významným zdrojom zinku a tiež obsah horčíku a železa nie je malý. Môže sa zdať, že pri lúhovaní je makové mlieko stále ako vodové, ale až pri rozmixovaní prechádza mechanickou cestou veľa výživných látok z maku do výluhu, ktorý získa mliečnu farbu a nevšednú smotanovú príchuť.

Vylúhovaný mak je už bez chuti, ale je to ešte vláknina, ktorá by sa prípadne mohla pridať k plnkám do buchiet, prípadne už len vyhodiť. Makové mlieko je vhodné aj pre tých, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu jesť mak a sú o tento zdroj vápniku ochudobnení. Odporúča sa ženám, ktoré čakajú dieťa, deťom a všetkým, ktorí sa chcú chrániť pred osteoporózou. Takéto mlieko môžu piť aj ľudia, ktorí mak, či orechy pre problémy s pankreasom neznášajú.

1.12.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Paulína
Neuspi ma to? :)
Reagovať | 3. 12. 2013, 9:05:39
Vsetkoprezdravie
Určite neuspí. Mak si vôbec netreba spájať so spánkom a utlmením. Túto vlastnosť má len odvar z makovíc a nie mlieko z maku.
Reagovať | 22. 1. 2014, 8:05:41