Čierny čaj vs. zelený čaj

Po celé stáročia, čaj je jedným z najzdravších a najobľúbenejší nápojov po celom svete. Je známy ako jeden z najzdravších, stimulačných, jednoduchých a bezpečných liekov v boji proti rôznym chorobám a poruchám zdravia. Je k dispozícii v rôznych typoch a variáciách chutí. Avšak veľa ľudí má dilemu a nevie pre aký typ čaju sa má rozhodnúť, pretože nevie ktorý je najzdravší. Pokiaľ ide o prínos pre zdravie, zo všetkých druhov čaju, na špici pyramídy sa umiestnili zelené a čierne čaje. Ktorý z nich je ale lepší ?

Všetky čajové listy obsahujú flavonoidy, čo sú prirodzene sa vyskytujúce fytochemikálie, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Antioxidanty bránia v tele tvorbe voľných radikálov, ktoré sú považované za príčinu mnohých chronických chorôb. Zdravotné výhody spojené s pitím čaju sú početné.

Zatiaľ vieme, že pravidelná konzumácia čaju môže znižovať krvný tlak a LDL cholesterol, čo môže znížiť riziko srdcových ochorení a mŕtvice. To môže tiež znížiť riziko niektorých typov rakoviny (konečníka, hrubého čreva, kože) a pomáha s údržbou dobrého zdravia ústnej dutiny a kostí. Zdá sa, že podporuje zdravý imunitný systém a zabraňuje predčasnému starnutiu mozgových buniek. Je až veľmi pôsobivé, že všetky tieto výhody môžete získať v jednej šálke tohto nápoja.

Výhody čierneho čaju

Početné štúdie sa zamerali na výhody zeleného čaju. V porovnaní s bohatými antioxidačnými vlastnosťami, je čierny čaj často porovnávaný so zeleným čajom.

Milovníci čierneho čaju roky tvrdia, že čierny čaj bráni rastu rakoviny prsníka, žalúdka a hrubého čreva., ale malo by to byť aj vedecky preukázané. V posledných rokoch však vedci zistili, že látky, ktoré sa vyskytujú v čiernom čaji, môžu v skutočnosti zastaviť rast rakovinových buniek v tele.

Čierny čaj tiež pomáha predchádzaniu infarktu a ochoreniu srdca. Je skvelý pre reguláciu hladiny cholesterolu, znižuje riziko upchatia tepien a má veľký vplyv na zdravie ciev.

Čierny čaj je výnimočný v boji proti vírusom, ktoré spôsobujú ochorenia, ako je hnačka, kožné infekcie, ochorenie dutín, zápal pľúc, a cystitída.

Jedna štúdia ukázala, že dlhodobá konzumácia čierneho čaju môže zabrániť rozvoju cukrovky.

Výhody zeleného čaju

Zelený čaj pôsobí v podstate rovnakým spôsobom ako čierny čaj. Avšak, zelený čaj bol trochu úspešnejší v boji proti baktériám a vírusom, ktoré spôsobujú infekcie v rôznych častiach tela.

Zelený čaj je vynikajúcou voľbou, ak máte problémy s vysokou hladinou cholesterolu. Pravidelný príjem zeleného čaju pomáha pri znižovaní zlého cholesterolu v tele a pomáha udržiavať zdravie srdca.

Výskumy, vývoj a experimenty ukázali, že zelený čaj znižuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy, vďaka polyfenolom, ktoré sú antioxidačne aktívne.

Čierny čaj vs. zelený čaj

Čierny čaj je najpopulárnejší na celom svete. Pochádza z rastlín Senesis Camellia. Čierny čaj sa vyrába z mladých listov a púčikov tejto rastliny. Listy a púčiky po ich vysušení prechádzajú procesom fermentácie. Čierny čaj má silnú, horkú chuť.

Zelený čaj pochádza z rovnakej rastliny ako čierny čaj, Camellia Senesis. Jediný rozdiel je, že zelený čaj neprechádza procesom fermentácie. Namiesto toho, listy a puky sa nechajú len vysušiť. Zelený čaj má jemnejšiu chuť.

Keď porovnáte tieto dva typy čaju, hlavný rozdiel medzi nimi je úroveň kofeínu. Kofeín je jednou z látok, na ktoré vedci venujú osobitnú pozornosť, pretože existuje veľa nežiaducich účinkov spojených s kofeínom. Poďme si teda povedať, ktorý čaj koľko kofeínu obsahuje. V prípade čierneho čaju, jedna šálka obsahuje asi 40-42 mg kofeínu, zatiaľ čo jedna šálka zeleného čaju obsahuje relatívne nízke množstvo kofeínu, ktoré predstavuje približne 20 až 22 mg kofeínu.

Pitie veľa kofeínu môže mať nežiaduce účinky, ako je nepokoj, nespavosť, bolesti hlavy, časté močenie, nevoľnosť. Takže aby ste predišli týmto účinkom, mali by ste sa zoznámiť s potrebami kofeínu pre vaše telo. Tiež sa môžete obrátiť na odborníka, že aký čaj a aké množstvo najlepšie vyhovuje vášmu telesnému typu. Teraz už je len na vás, ako sa rozhodnete.

26.3.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Kubko
Prečo nepiť oba ? 〈( ^.^)ノ ヾ(-_- )ゞ
Reagovať | 20. 10. 2015, 18:46:54