|<<            1 2 3 4         >>|
Ako si vypestovať neobmedzené množstvo kurkumy u vás doma

Ako si vypestovať neobmedzené množstvo kurkumy u vás doma

Kurkuma patrí medzi rastliny, ktorá je nenáročná na pestovanie vo vnútri domu či bytu. Nepotrebuje skoro žiadnu starostlivosť a má rada čiastočné svetlo. Môžete z nej časti odtrhnúť a zvyšok nechať v pôde ďalej rásť. Okrem toho je to užitočná liečivá rastlina, ktorú môžete použiť v mnohých receptoch. Naozaj neexistuje nič, prečo ju nepestovať doma. Táto krásna rastlina dodá vášmu domovu kus exotiky. Kurkumu je možné pestovať aj vonku, v závislosti od oblasti v ktorej žijete a aké teploty v . . .
Červená šťava v surovom červenom mäse nie je krv

Červená šťava v surovom červenom mäse nie je krv

Červená šťava v surovom červenom mäse nie je krv Červená šťava, ktorá sa často zhromažďuje v baleniach s červeným mäsom nie je krv. Väčšina krvi je odstránená už počas spracovania a všetka ostatná zostáva zvyčajne obsiahnutá vo vnútri svalového tkaniva. Červená tekutina je teda zmes vody a proteínu nazvaného myoglobín, ktorého účelom je zásobovať svalové bunky kyslíkom. Myoglobín je hlboko pigmentovaný, čo je dôvod, že čím viac myoglobínu mäso obsahuje, tým tmavšie (alebo červenšie) mäso . . .
Užitočná tabuľka - Poháre na gramy

Užitočná tabuľka - Poháre na gramy

Veľa ľudí má problém pri varení z receptov, kde sa uvádza množstvo ako tekutina, presnejšie povedané v mernej jednotke „pohár“ alebo „šálka“. Je pravda, že niektoré potraviny v pevnom (sypkom) stave sa zle merajú na poháre. Okrem toho pri meraní zašpiníte veľké množstvo pohárov. Je oveľa jednoduchšie merať potraviny na hmotnosť a jednoducho ich pridávať do misky na váhe. Preto vám prinášame konverznú tabuľku pre základné potraviny. Ak by ste sa stretli s úplne inou surovinou, ktorá sa nedá v . . .
Poznaj svoj proteín

Poznaj svoj proteín

Proteín je jedným z troch hlavných živín. Na rozdiel od sacharidov a tukov, čo sú ďalšie dva typy živín, proteíny sú tvorené skupinou, ktorá obsahuje dusík a nazýva sa aminokyseliny. Existuje približne 20 rôznych druhov aminokyselín, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v potravinách. Všetky z nich sú dôležité pre budovanie a udržiavanie svalovej hmoty, ale 8 z nich je životne dôležitých. Tieto aminokyseliny sa nazývajú esenciálne aminokyseliny (EAAs). Väčšina športovcov verí, že telo v podstate . . .
5 klamstiev o tuku a cholesterole

5 klamstiev o tuku a cholesterole

V oblasti výživy a prevencie chorôb je veľa nekompetentnosti. Ľuďom je chybne odporúčané, aby sa vyhýbali nasýteným tukom a cholesterolu, hoci neexistujú žiadne známky poškodenia. Uvádzame 5 klamstiev (mýtov, mylných predstáv) o tuku a cholesterole (ďalšie klamstvá sa dočítate aj v článku „13 najväčších klamstiev ohľadom výživy ktoré robia svet chorým a tučným“): 1. Potraviny bohaté na cholesterol, ako sú napr. vajcia, nie sú zdravé. Odborníci na výživu mali mimoriadny úspech v . . .
15 spôsobov , ako zlepšiť svoje zdravie za 15 minút

15 spôsobov , ako zlepšiť svoje zdravie za 15 minút

Odhaduje sa, že na internete trávime viac ako hodinu denne. To je dosť dlhý čas. Ak by ste investovali 15 z týchto minút na aktivity podporujúce zdravie, môžete zmeniť svoj život. Tu je niekoľko nápadov: 1. Spravte si zelené smoothie – dajte špenát, kel, kokosové mlieko, banán a ananás do mixéra, dostanete antioxidačný nápoj – zelenú dobrotu. 2. Zasaďte si niečo – ak máte záhradu, choďte tam a pracujte s Vašou pôdou. Ak nemáte dostupnú žiadnu záhradu, zamerajte sa na Vašu domácnosť. Presaďte . . .
13 najväčších klamstiev ohľadom výživy ktoré robia svet chorým a tučným

13 najväčších klamstiev ohľadom výživy ktoré robia svet chorým a tučným

Svet výživy je plný najrôznejších nezmyslov. V tomto článku uvádzame zopár príkladov, ale je to len špička ľadovca. 1. Vajcia sú škodlivé pre vaše zdravie. Vajcia sú tak neuveriteľne výživné, že ich často nazývajú "multivitamín prírody". Avšak, vajcia boli v minulosti démonizované, pretože obsahujú veľké množstvo cholesterolu, o ktorom sa verilo, že zvyšuje riziko ochorenia srdca. Ale pravda je úplne iná. Aj napriek tomu že vajcia obsahujú vysoký cholesterol, nezvyšujú zlý cholesterol . . .
Quinoa

Quinoa

Za exotickým názvom sa skrýva tradičná juhoamerická plodina, ktorú v poslednej dobe objavuje celý svet. Hoci sa pestuje už 5 000 rokov, až teraz zažíva svoj veľký boom. A má aj prečo. Je bohatým zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, minerálov a vitamínov. Z minerálnych látok v nej nájdeme železo, mangán, meď, fosfor, horčík a zinok. Z vitamínov je bohatá na vitamín C, thiamín, riboflavin, alfa-tokoferol, beta-karoten a kyselinu listovú. Okrem množstva vitamínov a minerálov je . . .
Makové mlieko a jeho zdravotné výhody

Makové mlieko a jeho zdravotné výhody

Nie každý znáša dobre mak a pritom je to potravina, ktorá je svojím obsahom prírodného vápniku s inými neporovnateľná. Podľa niektorých informačných prameňov je výluh z mletého maku plne zastupiteľným nápojom a pre mnohých ľudí i vhodnejším pre dodanie vápniku než kravské mlieko. Mak je vysoko zásaditý ako mandle a spolu so sušeným tymianom a majoránom má najvyšší obsah vápniku. V 100g maku je 1460 mg Ca. Mletý mak zalejeme odmeraným množstvom vody (na 100g mletého maku – liter filtrovanej . . .
Prírodné sladidlá – sirupy

Prírodné sladidlá – sirupy

Každý z nás si z času na čas potrebuje nejako uspokojiť chuť na sladké. Veľká väčšina bežných sladkostí je však sladená rafinovaným bielym cukrom. Určite stojí za to naučiť sa využívať iné, oveľa prirodzenejšie sladidlá -sirupy. Ich nespornou výhodou je, že sú zdravšie, pretože sú vyrábané šetrnými metódami bez pridaných látok, obsahujú cenné živiny a sú ľahko stráviteľné. Agávový sirup sa získava z mexického kaktusu agáve. Je sladší ako cukor, má nízky glykemický index (preto je vhodný . . .
|<<            1 2 3 4         >>|