Baklažán s cmarom a granátovým jablkom



Ingrediencie:
  • 2 veľké baklažány
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 1 a 1/2 lyžičky tymianu , plus niekoľko celých vetvičiek na ozdobu
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • 1 granátové jablko
  • 1 lyžička za'atar (korenie)
omáčka:
  • 9 lyžíc cmaru
  • 1/2 šálky gréckeho jogurtu
  • 1 a 1/2 lyžice olivového oleja
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • štipka soli
Postup:

Predhrejeme rúru na 200°C. Nakrájame baklažány pozdĺžne na polovičky. Režeme aj so stonkou, ktorá tam ostane pre ozdobu (neje sa). Malým ostrím nožom narežeme niekoľkokrát paralélne dužinu baklažánu, bez toho aby sme prerezali kožu. To isté spravíme druhý krát pod uhlom 45 stupňov na prvé rezy. Narezané čiary vytvoria vzor diamantu.
Baklažány naukladáme narezanou stranou hore na plech vypodložený papierom na pečenie. Potrieme ich olivovým olejom, posypeme tymianom a trochou soli a korenia. Pečieme okolo 35-40 minút, pokiaľ nie je dužina mäkká a pekne opečená. Baklažány vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Kým pečieme baklažán, povyberáme z granátového jablka semená a dáme ich do misky. V miske odstránime zvyšky bielej kože alebo membrány. Omáčku si pripravíme jednoduchým zmiešaním všetkých ingrediencií. Cesnak samozrejme prelisujeme. Omáčku odložíme na studené miesto, pokým ju nebudeme potrebovať.
Pred podávaním natrieme baklažán omáčkou tak, aby nezakrývala stonku. Posypeme korením za’atar a semiačkami granátového jablka a ozdobíme vetvičkou tymianu. Nakoniec ho ešte pokropíme olivovým olejom.

21.10.2014

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý.