Pečený losos a jarná cibuľka s mätovo-kaparovým pestom
Ingrediencie:
- 1 šálka extra panenského olivového oleja
- 500 g jarnej cibuľky, ak je dlhá, prerezaná na polovicu
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 ks (cca 1,2 kg) filet z lososa bez kože
- 2 šálky čerstvej mäty
- 2 lyžice lúpaných mandlí – opražených
- 1/4 šálky + 2 lyžice kapár, opláchnuté a osušené
- morská soľ na posypanie
- 2 citróny nakrájané na mesiačiky
Predhrejte rúru na 200 stupňov. Potrite plech na pečenie olivovým olejom, dajte cibuľku na plech a pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja a bohato posypte hrubou soľou a korením. Pečieme pokým spodok cibule nie je sfarbený do zlatohneda, cca 25 až 30 minút – v polovici cibuľu otočíme. Vyberte cibuľu z rúry, znížte teplotu na 160 stupňov. Nechajte cibule vychladnúť a potom ich pekne poukladajte na plech. Položte lososa na cibule, potrite ho 2 lyžicami oleja a dochuťte hrubou soľou a korením. Pečieme približne 20 minút. Medzitým zmiešajte 1/2 šálky olivového oleja, mätu, mandle, kapary, 3/4 lyžičky hrubej soli a 1/2 lyžičky korenia v kuchynskom robote alebo mixéri a vytvoríme hladkú zmes. Vyberieme lososa a cibuľu z rúry, prenesieme na servírovací tanier a posypeme morskou soľou. Podávame s mesiačikmi citróna a pestom.