5 klamstiev o tuku a cholesterole

V oblasti výživy a prevencie chorôb je veľa nekompetentnosti. Ľuďom je chybne odporúčané, aby sa vyhýbali nasýteným tukom a cholesterolu, hoci neexistujú žiadne známky poškodenia. Uvádzame 5 klamstiev (mýtov, mylných predstáv) o tuku a cholesterole (ďalšie klamstvá sa dočítate aj v článku „13 najväčších klamstiev ohľadom výživy ktoré robia svet chorým a tučným“):

1. Potraviny bohaté na cholesterol, ako sú napr. vajcia, nie sú zdravé.

Odborníci na výživu mali mimoriadny úspech v démonizovaní dokonale zdravých potravín. Asi najhorší príklad tohto sú vajcia, ktoré patria medzi najzdravšie potraviny na planéte. Dialo sa tak preto, lebo vajcia obsahujú veľké množstvo cholesterolu, a verilo sa, že spôsobujú ochorenie srdca. Avšak štúdie poukazujú na to, že cholesterol v strave nezvyšuje zlý cholesterol v krvi. Vajcia zvyšujú HDL cholesterol (dobrý) a nie sú spájané so zvýšeným rizikom ochorenia srdca (1, 2, 3, 4, 5). Vajcia patria medzi neuveriteľne zdravé potraviny, ktoré sú plné vitamínov, minerálov a živín, ktoré sú dôležité pre zrak a mozog (6, 7, 8). Treba si uvedomiť, že takmer všetky živiny sa nachádzajú v žĺtku, a v bielku nie je nič iné, len proteíny. Tvrdiť ľudom, aby nejedli žĺtky, je najsmiešnejšia rada ohľadom výživy v histórii.
Zrátané a spočítané: Vajcia boli démonizované vzhľadom na vysoký obsah cholesterolu, ale nové štúdie ukazujú, že nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a neprispievajú k vzniku srdcových ochorení. Vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny na planéte.

2. Váš celkový a LDL cholesterol sú dobré ukazovatele rizika vzniku srdcového infarktu.

Asi najväčšia chyba v modernej medicíne je, že sa príliš zameriava na celkový a LDL cholesterol, ako indikátory rizika srdcového infarktu. Áno, je pravda, že zvýšené hladiny oboch cholesterolov sú spojené so zvýšeným rizikom srdcového infarktu (9)., ale celkový obraz je oveľa zložitejší. Celkový cholesterol v skutočnosti zahŕňa aj veľa iných vecí, ako je napr. HDL cholesterol, tiež známy ako dobrý cholesterol. Vysoká hladina dobrého cholesterolu, automaticky zvyšuje hladinu celkového cholesterolu. LDL cholesterol tiež nie je len LDL cholesterol, ale zahŕňa aj podtypy. Poznáme malý, hustý LDL cholesterol (veľmi zlý) a potom veľký, nadýchaný LDL (dobrý). Malé častice sú spájané s ochorením srdca, zatiaľ čo veľké sú miernejšie (10, 11, 12, 13, 14). Štúdie dokazujú, že v skutočnosti celkový a LDL cholesterol, nie sú dobré ukazovatele rizika, v porovnaní s inými ukazovateľmi, ako sú triglyceridy: pomer HDL (15, 16). Ďalšia štúdia zistila, že z 231 986 pacientov hospitalizovaných na srdcové ochorenie, mala polovica pacientov normálnu hladinu LDL cholesterolu (17)! Existujú aj štúdie, ktoré ukazujú, že vysoká hladina cholesterolu môže plniť aj ochrannú funkciu. U starých ľudí, čím bola vyššia hladina cholesterolu, tým mali menšie riziko ochorenia srdca (18, 19). Nehovoriac o tom, že príliš nízka hladina cholesterolu v krvi, sa spája so zvýšeným rizikom úmrtia na rakovinu alebo so samovraždou (20, 21). Napriek slabej predikcii celkového a LDL cholesterolu, sú ľuďom so zvýšenou hladinou cholesterolu predpisované prostriedky na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a odporúčané nízkotučné diéty, ktoré aj tak nefungujú.
Zrátané a podčiarknuté : Celkový a LDL cholesterol sú zlé ukazovatele rizika srdcových ochorení. Mnoho ľudí sa zbytočne lieči, pretože doktori majú tendenciu brať do úvahy práve tieto čísla.

3 . Nasýtené tuky a trans - tuky sú podobné

Trans - tuky sú nenasýtené tuky , ktoré boli chemicky modifikované , aby sa viac tuhé a mali dlhšiu životnosť. Tiež sú známe ako čiastočne hydrogenované tuky. Výrobný proces je veľmi nechutný, ktorý zahŕňa vysoký tlak, vysoké teplo, kovový katalyzátor a plynný vodík. Niektoré z popredných zdravotných organizácií, začali miasť ľudí tým, že dali do jednej skupiny trans tuky spolu s nasýtenými tukmi, ktorú nazvali zlé tuky (22). Avšak, ako bolo spomenuté v predošlom článku v bode 3, nasýtené tuky sú úplne neškodné. čo sa nedá povedať o trans tukoch. Trans tuky sú vysoko toxické a môžu spôsobiť inzulínovú rezistenciu, zápaly a významne zvýšiť riziko vzniku závažných ochorení, ako je ochorenie srdca (23, 24, 25, 26). Ak chcete zabrániť chronickým ochoreniam, mali by ste jesť maslo, mäso, kokosový olej a vyhýbať sa trans tukom, ako keby na tom závisel váš život – veď aj závisí.
Zrátané a podčiarknuté: Trans - tuky sa podobajú nasýteným tukom v konzistencii a trvanlivosti, ale chemické zloženie sa stále veľmi líši. Kým nasýtené tuky sú neškodné, trans - tuky sú vysoko toxické a je potrebné sa im vyhnúť.

4. Spracovaný margarín je lepší ako prírodné maslo

Vďaka vojne kvôli nasýteným tukom, sa stalo maslo uznávané ako nezdravá potravina. Výrobcovia potravín tak skočili do rozbehnutého vlaku a začali vyrábať repliku masla – margarín. Väčšina margarínov obsahujú veľké množstvo spracovaných rastlinných olejov, a často sa do zmesi pridávajú aj trans tuky. Je ťažké si vôbec predstaviť, ako by si ľudia mohli myslieť, že spracovaný továrenský margarín, by mal byť zdravší ako maslo, ktoré je úplne prirodzené a ľudia ho jedia od nepamäti. Tak isto ani štúdie nepodporujú myšlienku, že margarín je zdravší ako maslo. V štúdii, ktorú zverejnil Framingham Heart, je margarín spojený s väčším rizikom srdcových ochorení v porovnaní s maslom. (27). Veľa ďalších štúdií skúmali mliečne výrobky s vysokým obsahom tukov, a nebolo zistené, že by prispievali k akejkoľvek chorobe. V skutočnosti sú mliečne výrobky s vysokým obsahom tukov spájané s nižším rizikom obezity (28, 29). Napriek strachu kupujúcich, mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, ako je maslo, sú veľmi zdravé, a to najmä v prípade ak je maslo získané z kráv, ktoré sú kŕmené trávou.
Zrátané a podčiarknuté : Margarín je nezdravá falošná potravina vyrobená v továrňach, zvyčajne obsahujúca trans - tuky a spracované rastlinné oleje. Maslo je oveľa zdravšie voľba, najmä ak pochádza kráv kŕmených trávou.

5. Spracované nízkotučné potraviny sú zdravšia voľba

Vzhľadom k odporúčaniam jesť nízkotučné výrobky, výrobcovia potravín odstránili tuk z niektorých svojich potravín. Tu ale nastal prvý problém, pretože potraviny bez tuku chutili hrozne. Výrobcovia si to uvedomili, a chýbajúci tuk začali kompenzovať pridávaním veľkého množstva cukru. Z tohto dôvodu je väčšina potravín s nízkym obsahom tukov, doslova naložená cukrom, ktorý je vážne zdraviu škodlivý (30, 31, 32). Ak má potravina na sebe štítok že je „nízkotučná“ alebo „diétna“, potom pravdepodobne zistíte, že má v zozname zložiek veľa cukru, kukuričného sirupu alebo rôznych iných umelých chemikálií. Aj napriek týmto poznatkom, predaj týchto potravín prudko stúpol, pretože veľa odborníkov stále radí ľuďom, aby jedli nízkotučné výrobky, aj keď ich normálne alternatívy s tukom sú oveľa zdravšie.

27.1.2014

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Paulí
Veľmi dobrý článok ;) Odborne ale zrozumiteľne spracovaný, nezavádzajúci, pravdivý ;)
Reagovať | 21. 3. 2014, 14:27:57
PeterPo
Súhlasím, seriózny článok o čom svedčí aj množstvo odkazov na použité zdroje.
Reagovať | 21. 1. 2015, 23:10:33