Tuniakove placky s citrónovou omáčkou
Ingrediencie:
- 250g tuniaka v konzerve (vo vlastnej šťave alebo v olivovom oleji)
- 2 vajcia
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 2 ČL dijónskej horčice
- 2 PL ľanových semiačok
- štipku čierneho korenia
- kokosový olej na vyprážanie
- losos vo vlastnej šťave
- 1 šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- šťava z 1 citróna
- 1 ČL dijónskej horčice
- 1/2 pohára kokosového mlieka
- 1 PL panenského kokosového oleja
- štipka soli a korenia
- 2 ČL arrowroot (alebo kukuričný škrob)
Otvoríme si konzervy s tuniakom a vylejeme z nich šťavu alebo olej. Suchého tuniaka vysypeme do stredne veľkej misky. Pridáme vajcia, citrónovú šťavu, dijónsku horčicu, pomleté ľanové semiačka a korenie. Dôsledne premiešame pokiaľ sa nám suroviny nespoja. Na stredne rozohriatu panvicu dáme 1-2 lyžice kokosového oleja a necháme ho roztopiť. Lyžicou naberieme tuniakovú zmes a na panvici vytvoríme malú placku. Zo zmesi by sme mali spraviť 8 placiek. Placky pražíme z každej strany približne 3 minúty.
Na citrónovú omáčku. Na panvici rozpustíme trošku kokosového oleja. Opražíme na ňom šalotku a cesnak. Potom pridáme citrónovú šťavu a dijónsku horčicu. Znížime teplotu a pomaly pridáme kokosové mlieko, soľ, korenie a arrowroot. Miešame pokiaľ zmes nezhustne a nie je hladká – približne 5 minút. Omáčku dajte na placky.
Na vrch dajte trošku lososa vo vlastnej šťave.