Brusnicové koláčiky



Ingrediencie:
  • 1 a 1/2 šálky sladených sušených brusníc
  • 1 šálka čerstvých alebo mrazených brusníc (rozmraziť)
  • 1/2 šálky medu
  • 2 lyžičky čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého kardamónu alebo nové korenie
Cesto: Postup:

1. Zmiešame sušené a čerstvé brusnice, med, pomarančovú kôru, škoricu, kardamóm (alebo nové korenie), varíme na panvici na miernom ohni. Zmes privedieme do mierneho varu a varíme za stáleho miešania, kým čerstvé brusnice neprasknú a zjemnia – 4 až 5 minút. Necháme mierne vychladnúť. Prelejeme do mixéra a rozmixujeme na pyré. Ak je zmes suchá, primiešame cca 2 lyžičky vody. Zmes prelejeme do nádoby a dáme do chladničky počas prípravy cesta.

2. Príprava cesta: zmiešame hladkú bielu aj hladkú celozrnnú múku, prášok do pečiva, soľ, sódu, škoricu a kardamón (alebo nové korenie) vo veľkej mise. V inej mise zmiešame olej, maslo, cukor, med, vajcia, mlieko, pomarančovú kôru, vanilkový a mandľový extrakt. Mokré prísady zmiešame elektrickým mixérom najskôr na nízkej rýchlosti, potom na strednej rýchlosti, pokým sa poriadne premiešajú. Pridáme polovicu suchých prísad a miešame na nízkej rýchlosti, až kým nebudú poriadne premiešané. Vmiešame zvyšné suché prísady drevenou lyžicou, kým sa rovnomerne nepremiešajú. Ak je zmes príliš suchá, aby držala pohromade, vmiešame ďalšiu polievkovú lyžicu mlieka. Zakryte a nechajte na chladnom mieste 30 až 45 minút, aby sa znížila lepivosť.

3. Vyklopte cesto na pracovnú dosku a rozdeľte na polovicu. Z každej polovice tvarujeme asi 15 cm dlhý valec. Každý valec rozvaľkáme na dĺžku približne 40cm (na dĺžku papiera na pečenie). Pri vaľkaní si pomôžeme druhým papierom na pečenie, ktorý položíme na cesto, aby sa nám cesto nelepilo na valček. Cesto prenesieme na plech, ktorý dáme do mrazničky, kým nie je cesto mierne pevné – asi 15 minút. Postup zopakujeme s druhým cestom.

13.12.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý.