|<<            1            >>|
5 klamstiev o tuku a cholesterole

5 klamstiev o tuku a cholesterole

V oblasti výživy a prevencie chorôb je veľa nekompetentnosti. Ľuďom je chybne odporúčané, aby sa vyhýbali nasýteným tukom a cholesterolu, hoci neexistujú žiadne známky poškodenia. Uvádzame 5 klamstiev (mýtov, mylných predstáv) o tuku a cholesterole (ďalšie klamstvá sa dočítate aj v článku „13 najväčších klamstiev ohľadom výživy ktoré robia svet chorým a tučným“): 1. Potraviny bohaté na cholesterol, ako sú napr. vajcia, nie sú zdravé. Odborníci na výživu mali mimoriadny úspech v . . .
13 najväčších klamstiev ohľadom výživy ktoré robia svet chorým a tučným

13 najväčších klamstiev ohľadom výživy ktoré robia svet chorým a tučným

Svet výživy je plný najrôznejších nezmyslov. V tomto článku uvádzame zopár príkladov, ale je to len špička ľadovca. 1. Vajcia sú škodlivé pre vaše zdravie. Vajcia sú tak neuveriteľne výživné, že ich často nazývajú "multivitamín prírody". Avšak, vajcia boli v minulosti démonizované, pretože obsahujú veľké množstvo cholesterolu, o ktorom sa verilo, že zvyšuje riziko ochorenia srdca. Ale pravda je úplne iná. Aj napriek tomu že vajcia obsahujú vysoký cholesterol, nezvyšujú zlý cholesterol . . .
Ktoré tuky sú zlé a prečo by sme sa im mali vyhýbať

Ktoré tuky sú zlé a prečo by sme sa im mali vyhýbať

V našom každodennom živote jeme veľa potravín, ktoré obsahujú tuky. Ale pravdou je, že väčšina z nás nevie o tukoch skoro vôbec nič. Sú všetky potraviny, ktoré jeme, naozaj bez zlých tukov, alebo nie? Sú všetky tieto potraviny naozaj bez zlých tukov alebo nie. Čo sa stane, keď sme dostali náhly srdcový záchvat alebo mŕtvicu kvôli týmto zlým tukom? S cieľom zvýšiť povedomie , sa v tomto prípade budeme sústrediť na zlé tuky, ktorým sa musíme vyhýbať, pokiaľ chceme žiť zdravý a šťastný . . .
Odšťavovanie vs Rozmixovanie: Ktorá z týchto metód je lepšia?

Odšťavovanie vs Rozmixovanie: Ktorá z týchto metód je lepšia?

To je otázka, ktorú si kladieme neustále. Čo je lepšie: odšťavovanie alebo rozmixovanie ? Je jedna metóda lepšia ako tá druhá? Džúsy aj smoothie hrajú dôležitú úlohu v každom wellness programe a my budeme rozprávať o výhodách oboch metód. Myslíme si, že aj spôsob odšťavovania aj rozmixovania sú veľmi prospešné, ale rôznymi spôsobmi. Ponúkame vám krátke porovnanie, ktoré popisuje rozdiely medzi nimi, rovnako ako niektoré špecifické výhody každého z nich. Aký je rozdiel . . .
ŠPALDA - ďalší krok k zdravšej strave a k vysnívanej postave

ŠPALDA - ďalší krok k zdravšej strave a k vysnívanej postave

Určité zdroje radia špaldu medzi zdravotné obilie č. 1. Špalda nie je len odroda pšenice. Špaldová látka sa javí byť medzi všetkými ostatnými rastlinami najbližšou príbuznou ľudskej plazmy (ľudskej látky). Špalda pôsobí hrejivo - keď sa špaldová látka dostane do krvi alebo k príslušným nervovým centrám, rozšíria sa cievy - a to buď miestne alebo aj v celom rozsahu pokožky. Tým sa zvyšuje prekrvenie a dostavuje sa pocit tepla. Hoci špalda patrí medzi tvrdé obilniny, je rýchlo mäkká pri varení. . . .
Aký je rozdiel medzi celozrnnou a bielou múkou?

Aký je rozdiel medzi celozrnnou a bielou múkou?

Najskôr sa budeme zaoberať obilninami. Medzi obilniny zaraďujeme pšenicu (špaldu), ovos, jačmeň, žito, proso, ryžu, kukuricu, ale aj pohánku, quinou a amarant, ktorý síce botanicky patrí do inej skupiny, ale v kuchyni ju využívame rovnako ako obilniny a sú aj zdrojom podobných živín. Obilniny radíme k sacharidom, lebo obsahujú 60-70% škrobu (v menších množstvách aj sacharózu, maltózu , glukózu, prípadne ďalšie cukry). Obsahujú aj bielkoviny (8-13%), pomerne málo tukov (1-5%), vitamíny, . . .
Glykemický index

Glykemický index

Aby sme sa dopracovali k definícii glykemického indexu, mali by sme si vysvetliť iné súvisiace pojmy. Prvým z nich by bol krvný cukor /glukóza/ – je to takzvaný zásobník energie v tele. Telo na zmenu hladiny krvného cukru reaguje jeho reguláciou. Nedostatok vyvolá pocit hladu, čo človeka vedie k doplneniu energetických zásob. Naopak prebytok organizmus ukladá ako rezervy, a to formou tukových zásob. Ďalší dôležitý pojem je inzulín – hormón, ktorým organizmus reguluje hladinu krvného cukru. Ako . . .
Nebezpečný cukor

Nebezpečný cukor

Krátky úvod do histórie cukru Dlhé stáročia ľudia sladili jedlá len medom a prírodnými šťavami. Cukor vo výraznej miere prerazil až v 19. storočí. Vtedy prišli nové technológie, ktoré umožnili jeho masívnu výrobu z cukrovej repy a z cukrovej trstiny. Netrvalo ale dlho a lekári si uvedomili jeho nepriaznivé účinky na zdravie človeka. V dnešnej dobe už našťastie vieme nahradiť cukor inými lepšími umelými alebo prírodnými sladidlami ako je xylitol (brezový cukor) alebo stévia (sladká . . .
|<<            1            >>|