Šúľance zo pšena
Ingrediencie:
- 150g surového pšena
- Štipka morskej soli
- 150g hladkej kukuričnej múky
- 1 vanilkový puding (prášok)
- Voda podľa potreby
- Maslo
- Strúhanka
- Džem
- Sladký sirup (ryžový, javorový alebo agáve)
Pšeno poriadne prepláchneme, aby nebolo horké. Dáme ho variť do vody v pomere 1 diel pšena, 2 diely vody. Privedieme do varu, trošičku osolíme. Stiahneme oheň na minimum a varíme pod pokrievkou 15-20 minút. Dávame pozor, aby nám neprihoreli. Uvarené pšeno necháme odstáť pod pokrievkou ešte 5-10 minút. Vychladnuté pšeno zmiešame s kukuričnou múkou a pudingom. Rukami vypracujeme tuhé cesto. Keby vám to nešlo, pridajte trošičku vody. Z cesta tvarujte šúľance. Dáme zovrieť väčšie množstvo vody. Šúľance povaríme v mierne osolenej vode cca 5 minút, kým nevyplávajú napovrch. Uvarené šúľance potom orestujte na masle s trochou sirupu a trochu ich skaramelizujte. Dajte na tanier, posypte na masle opraženou strúhankou, pridajte džem napríklad malinový a polejte sirupom (množstvo podľa toho, kto má ako rád sladké).
Poznámka:Ak ste zvyknutí posypať jedlo práškovým cukrom, skúste pre zmenu sušené ovsené mlieko. Šúľance možno ochutiť aj mletým makom alebo orechami ...
Tak tieto sulance su lepsie ako zo zemiakoveho cesta. Mnaaaam
Reagovať | 2. 9. 2013, 13:51:31