Studená uhorkovo-mätová polievka
Ingrediencie:
- 2 uhorky, olúpané a nakrájané, celkom asi 3 šálky
- 1 šálka nízkotučného cmaru
- 2 PL mäty, nasekanej
- 1 strúčik cesnaku
- 1 sladká paprika, nakrájaná
- 1 PL jablčného octu alebo červeného vínneho octu
- soľ na dochutenie
- Štipka čierneho korenia
V kuchynskom robote pomelieme uhorky s paprikou do hrubej pasty. Potom pridáme mätu a cesnak, a necháme ešte 15 sekúnd miešať. Túto zmes dajte do hlbokej misky a dôkladne premiešajte so studeným cmarom. Pridajte ocot, 1/2 šálky studenej vody, a štipku čierneho korenia a odložte polievku vo vzduchotesnej nádobe do chladničky. Keď bude polievka dostatočne vychladená, vyberte ju z chladničky, dochuťte soľou a môžete podávať v miskách. Je neuveriteľné, že táto nenáročná zelenina ako je obyčajná uhorka(ktorá tiež spadá aj do kategórie ovocia), môže byť použitá do studenej polievky. S nízkotučným cmarom je naozaj chutná, a použitím ho v tejto polievke prináša potrebné mliečne proteíny a dáva do polievky impulz lepšej chute. Takisto papriky sú tiež bohaté na vitamín C.
Poznámka:
Čo je to cmar?: Tradičný cmar je mliečny výrobok, ktorý vzniká ako druhotný produkt pri mútení masla. Alternatívne sa vyrába kysnutím mlieka, prípadne mlieka zmiešaného s pravým cmarom. Má mierne kyslú chuť a používa sa aj v kozmetike.
Uhorky sú v podstate odporúčané každou diétou na chudnutie, Majú naozaj málo kalórií a pomáhajú udržať pocit plného žalúdka niekoľko hodín. Obsahujú vysoké množstvo draslíka, a malé množstvo vitamínu C, ktoré ich robia skvelým doplnkom akémukoľvek šaláta. Uhorka tiež ochladzuje telo a upokojuje pokožku. Taktiež silno hydratujú kožu, takže sa často používajú na odstránenie tmavých kruhov pod očami a na zníženie opuchu kože.