Granátové jablko a jeho zdravotné výhody

Popis

Granátové jablko nie je v každej krajine bežné ovocie a stojí o niečo viac ako iné bežné ovocie . Ale zdravotné prínosy tohto červeného džúsu sú obrovské.
Len nedávno boli zistené a publikované nové objavy jeho vysoko regeneračnej liečivej hodnoty. Avšak úžasné zdravotné hodnoty tohto ovocia sú známe už od dávnych čias.
Zrelé granátové jablko môže byť do veľkosti ako malý pomaranč alebo veľký ako grapefruit, približne 7-12 cm v priemere, v závislosti na odrode. Má okrúhly tvar s tmavo žltkastou až červenohnedou vonkajšou kôrou.
Vo vnútri granátového jablka je asi 700-800 nepriedušne uzavretých semienok, tzv. semenné miešky , ktoré keď sú zrelé sú sýto červenej farby.
Chuť šťavy sa líši v závislosti na odrode a stavu jeho zrelosti . Ale v podstate môže byť sladké, kyslé a šťavnaté.

Nutričné výhody

Granátové jablká majú veľmi vysoký obsah punicalaginu ,čo je silný antioxidant, ktorý je zodpovedný za vynikajúce zdravotné výhody granátového jablka. Výskumy poukazujú, že schopnosť antioxidantov tohto ovocia je dvakrát až trikrát vyššia ako u červeného vína a zeleného čaju. Hladina antioxidantov je dokonca vyššia ako u iných druhov ovocia, u ktorých je známe že majú vysokú hladinu antioxidantov, vrátane čučoriedok, brusníc a pomarančov. Príčinou je veľmi vysoký obsah polyfenolov v ovocí .
Granátové jablká sú tiež dobrým zdrojom vitamínu B ( riboflavín , tiamín a niacín ) , vitamínu C , vápniku a fosforu . Tieto látky a ďalšie minerály v granátových jablkách spôsobujú silnú synergiu , ktorá potláča a zabraňuje vzniku mnohých chorôb.

Zdravotné výhody

Nová štúdia ukázala, že pravidelné pitie šťavy z granátového jablka je veľmi prospešné v boji proti kôrnateniu tepien (ateroskleróze). To znižuje oxidáciu zlého LDL cholesterolu, ktorý prispieva k upchatiu tepien a ich tvrdnutiu. Nielen že šťava výrazne znižuje poškodenie krvných ciev, je zistené, že v skutočnosti dokáže zvrátiť priebeh tohto ochorenia. Iná štúdia pozitívne ukázala, že granátové jablká obsahujú silný prostriedok proti rakovine, najmä prostaty.
Tu sú niektoré bežné ochorenia, ktoré sú známe, že reagujú pozitívne na zdravotné prínosy granátového jablka alebo jeho šťavy:

Anémia: Pridajte lyžičku mletej škorice s trochou medu do šálky džúsu granátového jablka. Veľmi výhodné pre ženy po strate krvi v dôsledku menštruácie.

Análne svrbenie: Svrbenie v análnej oblasti je často spôsobené parazitmi v črevách , ktoré idú do análnej oblasti položiť ich vajíčka. Upečte šupku z pár granátových jabĺk, pokiaľ nie je hnedá a krehká. Potom ich rozdrvte na jemný prášok a zmiešajte s trochou olivového oleja. Použiť túto zmes na konečník na zničenie červov.

Spomaľovač starnutia: Všetci vieme, že antioxidanty sú vysoko účinné v pomáhaní chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi, o ktorých je známe že spôsobujú príznaky starnutia.

Astma: Vysoký obsah kyseliny askorbovej (vitamín C), v tomto ovocí tvorí silný protizápalový prostriedok. To môže výrazne znížiť dýchavičnosť u malých detí s astmou.

Ateroskleróza: Vysoko čistiaca sila tejto zázračnej šťavy dokáže zničiť staré nahromadené arteriálne sedimenty, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice.

Krvácajúce hemoroidy: Uvarte 400g (čistej) šupky z kyslej odrody granátového jablka asi v dvoch pohároch vody. Oslaďte medom a pite dvakrát denne až do zahojenia.

Prevencia rakoviny: Vysoký obsah antioxidantov chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi . Pravidelne pitie šťavy s vysokým obsahom antioxidantov pomáha chrániť telo pred rakovinou.

Cholesterol: Pitie šťavy s vysokým obsahom antioxidantu pomáha v boji proti oxidačnému stresu, ktorý je hlavným vinníkom oxidácie LDL v krvi.

Úplavica: Pitie čerstvej šťavy z granátového jablka je výborný prostriedok pre upokojenie bolesti a zápalov spôsobených ťažkou hnačkou s prímesou krvi a hlienu v stolici.

Zosilňovač imunity: Antioxidačné živiny v granátových jablkách sú veľmi dôležité pri budovaní vášho imunitného systému. Pite šťavu s vysokým obsahom antioxidantov, keď máte pocit že ide na vás nádcha.

Strata chuti do jedla: Ak nemôžete jesť, aspoň môžete piť! Šťava z granátového jablka vám môže pomôcť zvýšiť chuť do jedla.

Ranná nevoľnosť / zvracanie: Zmiešajte rovnaké množstvo medu so šťavou z granátového jablka a pite to pre úľavu.

Bolesť v krku: Protizápalový prostriedok v šťave granátového jablka významne znižuje bolestivosť a začervenanie v krku.

Tipy na konzumáciu

Pri kúpe granátového jablka si vyberajte tie, ktoré sú ťažké a bez poškodenia na jeho koži . Pri skladovaní v chladničke, môžete skladovať toto ovocie po dobu až šiestich mesiacov. Na otvorenie granátového jablka najprv odrežte „korunku“, potom ho rozrežte podľa jeho preddefinovaných sekcií. Potom prstami odlupujte všetky semenné miešky do misky.
Semenné miešky a semená v nich sú jedlé. Pokiaľ vám semená nevadia, môžete jesť aj tie, sú veľmi dobrým zdrojom vlákniny.
Ak chcete iba šťavu z granátových jabĺk, z odšťavovačov je na granátové jablká najúčinnejší jednohriadeľový odšťavovač.

14.9.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Ivona
Super článok, ďalšie info sa môžete dozvedieť aj tu (reklama - odstránený odkaz)
Reagovať | 19. 8. 2016, 11:54:20
katarina zimova
granatove jablkom a využitie jeho šupky
Reagovať | 3. 10. 2016, 13:52:32