Šalát z avokáda, quinoy a bôbu
Ingrediencie:
- 200 g quinoa
- 500g bôbu bez strukov (čerstvé alebo mrazené)
- 2 stredne veľké citróny
- 2 malé zrelé avokáda
- 2 strúčiky cesnaku
- 200g reďkovky
- 50g lístkov bazalky
- 1 polievková lyžica mletej rímskej rasce
- 75 ml olivového oleja
- 1/4 lyžičky chilli vločiek
- soľ a korenie
Quinou dáme do hrnca s dostatočným množstvom vody, privedieme do varu a varíme 9 minút. Precedíme cez jemné sitko a prepláchneme studenou vodou. Necháme uschnúť.
Bôby dáme do hrnca s horúcou vodou, privedieme späť k varu a hneď scedíme do sitka. Prepláchneme studenou vodou a necháme uschnúť. Potom jemne každé zrno zatlačíme prstom, aby sme odstránili kožu.
Zoberieme citróny a nožom zrežeme vrch a spodok. Postavím citrón na dosku a nožom mu po stranách zrežeme šupku aj s bielou časťou. Citrón rozoberieme na mesiačiky a z každého mesiačika odstránime membránu a vnútro mesiačikov dáme do misky. Z membrán ešte vytlačíme zvyšnú šťavu do misky.
Ošúpeme avokádo a odstránime jadro. Jemne ho nakrájame a primiešame do misky s citrónom. Ak máme quinou už suchú, primiešame ju do misky. Pridáme bôb, pretlačený cesnak, reďkovky prekrojené na polovicu, bazalkové listy, rascu, olivový olej, chili vločky a trochu soli a korenia. Jemne premiešame aby sme neporušili avokádo. Ak je potrebné dochutíme ešte soľou a korením. Tanier ozdobíme zostávajúcou bazalkou.
Jednoduchý šalát či už na raňajky alebo obed. Podávame s chlebom alebo pečivom.