Špaldovo-orechové halušky s bazalkou
Ingrediencie:
- 200g celozrnnej špaldovej krupice
- 200g špaldovej múky hrubej
- 100g mletých vlašských orechov
- 2 vajcia
- 2 lyžičky soli
- 250ml vody (možno budete potrebovať aj viac, záleží od veľkosti vajec)
- 1 lyžica olivového oleja
- 300g čerstvého kozieho syru alebo ovčiu bryndzu
- 3 lyžičky sušenej bazalky
- niekoľko opražených vlašských orechov na servírovanie
- hrsť čerstvej bazalky
Dajte uvariť vodu do veľkého hrnca, osoľte ju. Zmiešajte krupicu, múku, zomleté orechy, vajcia, sol, olej, vodu. Vznikne vám haluškové cesto. Vodu dajte najskôr 200ml, potom prípadne postupne pridajte, aby nebolo cesto príliš husté, ale ani príliš riedke. Nenechávajte cesto dlho stáť a čo najskôr ho do vriacej osolenej vode pretlačte cez lis na halušky. Je dobré rozdeliť cesto na dva krát. Počkajte, kým halušky vyplávajú a voda začne znovu vrieť. Potom halušky povarte ešte cca 4-5 minút a vylovte sitkom. Hneď ich dávajte do misy so syrom alebo bryndzou a ešte horúce premiešajte. Ochuťte bazalkou, soľou, prípadne trošku čerstvo pomletého korenia. Servírujte s bazalkou a opraženými orechmi.