Losos s medovo koriandrovou polevou
Ingrediencie:
- 1 PL semiačok koriandra (celé)
- 1/4 šálky medu
- 5 PL sójovej omáčky
- 2 ČL čerstvej citrónovej šťavy
- 4 filé lososa (150 gramov každý), bez kože
- 2 PL olivového oleja
Opečte semiačka koriandra na suchej teflónovej panvici pri stredne vysokej teplote. Stále miešajte až budú semiačka opražené dozlatista, cca 3 minúty. Dajte ich preč z tepla a nechajte vychladnúť. Pomeľte ich v mlynčeku, alebo v mažiari.
Poleva: zmiešajte spolu rozmixované semiačka koriandra, med, sójovú omáčku a citrónovú šťavu v malej miske.
Zľahka metličkou potrite na vrchu filety z lososa vyrobenou polevou. Zvyšok si odložte. Zohrejeme si na panvici olej, pokiaľ nie je horúci, ale nedymí sa z neho. Lososa položte na panvicu dole potretou stranou a restujte 1 minútu. Znížte teplotu na stredne nízku a ešte restujte 2 minúty. Otočte filety a restujte 3 minúty. Losos bude stredne prepečený, v strede mierne ružový. Preneste lososa na tanier a prikryte ho fóliou.
Nalejte zostávajúcu polevu na panvicu. Priveďte do varu na miernom ohni. Necháme variť, pokiaľ poleva nezačne mať konzistenciu sirupu, približne 1 minútu. Lososa podávame s polevou vedľa neho.