Ako si vypestovať neobmedzené množstvo kurkumy u vás doma

Kurkuma patrí medzi rastliny, ktorá sú nenáročné na pestovanie vo vnútri domu či bytu. Nepotrebuje skoro žiadnu starostlivosť a má rada čiastočné svetlo. Môžete z nej časti odtrhnúť a zvyšok nechať v pôde ďalej rásť. Okrem toho je to užitočná liečivá rastlina, ktorú môžete použiť v mnohých receptoch. Naozaj neexistuje nič, prečo ju nepestovať doma.
Táto krásna rastlina dodá vášmu domovu kus exotiky. Kurkumu je možné pestovať aj vonku, v závislosti od oblasti v ktorej žijete a aké teploty v lete tam sú. Kurkuma rastie doslova ako burina, takže v krátkom čase, budete mať kurkumy veľké množstvo.

Úvod do pestovania kurkumy

Na rozdiel od väčšiny bylín, ktoré pestujete kvôli zberu ich listov, kurkumu pestujeme kvôli jej koreňu. Rastlina ma podzemné hľuzy alebo pakoreň, podobne ako zázvor. Táto rastlina nevytvára semená, takže hľuza je tá časť, ktorou budeme začínať pri sadení.
Kurkume trvá približne 6 – 8 mesiacov od výsadby až po zber. Plne dospelá rastlina kurkumy má veľké zelené listy a môže vyrásť až do jedného metra a viac. Keď rastlina dozrieva, na každej stonke vyrastajú zelenobiele (alebo rožovkasté) kvety.
Tak ako zázvor, kurkuma je tropická rastlina a darí sa jej v teplých a vlhkých podmienkach s dobre vode priepustnou neutrálnou pôdou. Darí sa jej v klimatických podmienkach medzi 20 ° C až 30 ° C, takže v chladnejších krajinách je pestovanie kurkumy v interiéri ideálne. Okrem toho sa tejto rastline dobre darí v čiastočnom až úplnom tieni.

Ako si vybrať pakoreň kurkumy

Najlepší spôsob ako sa dostať k čerstvej kurkume, je z obchodu s biopotravinami alebo z farmárskeho trhu. Ak ju nikde nenájdete, ďalším miestom môžu byť špecializované etnické obchody (napr. indické alebo ázijské).
Vyberajte si zaguľatený pakoreň s čo najviac hrbolkami (púčikmy) pozdĺž strán. Neberte pakoreň, ktorý je zosušený a starý.

Veľkosť kvetináča pre vašu kurkumu

Kurkuma, na rozdiel od zázvoru, môže rásť v každom smere od svojej matky, takže budete potrebovať kvetináč, ktorý je rovnako hlboký aj široký.
Do kvetináča veľkosti cca 30 centimetrov hlbokého a 30 centimetrov širokého, vložte jeden prst kurkumy, ktorý ma niekoľko púčikov. Chceme aby každá rastlina rástla a rozširovala svoje hľuzy voľne.
Môžete začať pestovať vaše hľuzy v menších kvetináčoch a potom ich presadiť do väčších. Treba mať však na pamäti, že môžu rásť až do jedného metra a viac.

Typ pôdy pre pestovanie kurkumy

Kurkuma sa pestuje v ľahkej a ílovitej pôde, ktorá je bohatá na organické látky. Používajte dobre priepustnú vlhkú pôdu. Každý mesiac pohnojte svoj kvetináč univerzálnym kvapalným hnojivom. Kompost tiež pomáha. V chladnejších klimatických podmienkach môžete na vrch hliny pridávať mulčovací substrát, aby sa zachovala vlhkosť pôdy.

Ako rozmnožovať kurkumu v kvetináči

  • Z kurkumy v kvetináči odlomte prst od svojej matky, každý kus s najmenej dvoma alebo tromi púčikmi
  • Naplňte svoj kvetináč úrodnou pôdou
  • Zasypte kúsky výhonkov asi päť centimetrov pod povrch pôdy s púčikmi smerujúcimi hore
  • Dajte kvetináč na miesto, ktoré býva dostatočne teplo a kde nie je príliš veľa jasného slnečného svetla
  • Ak je v miestnosti vzduch skôr suchý, udržujte pôdu vlhkú. Používajte rozprašovaciu fľašu, alebo ju jemne polievajte vodou

Ako a kedy zberať kurkumu

Kurkuma rastie veľmi pomaly. Môže trvať až 4 týždne kým uvidíte raziť kurkumu z pôdy. Buďte trpezliví a budete nadšení, keď ju konečne uvidíte vypúčať.
Do zberu to môže to trvať približne 6 až 8 mesiacov. Keď rastlina začne žltnúť a listy začnú vysychať, budete vedieť, že je čas na vykopanie vašej kurkumy.
Z času na čas môžete odstrániť zosušené listy. Nie je potrebné vykopať celú rastlinu. Ak ste opatrní, je možné pozbierať len toľko koreňových prstov, koľko budete potrebovať, a zvyšok rastliny nechajte pokračovať v raste.
Opláchnite hlinu z kurkumy a môžete ju používať. Nechajte si pár kúskov tohto koreňa na ďalšie sadenie do kvetináča.

20.6.2017

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Jana
Ďakujem za tip na pestovanie kurkumy, keď tak čítam koľko má zdravotných účinkov, tak to vyzerá dosť zaujímavo.
Reagovať | 6. 8. 2017, 17:27:25
Mirka
Už len nájsť, kde predávajú koreň kurkumy
Reagovať | 15. 8. 2017, 8:36:02
Eva
Uz ju dostat v Kauflande.
Reagovať | 1. 10. 2017, 0:11:53
Janko
"... Kurkuma sa pestuje v ľahkej a ílovitej pôde..."

A nie je náhodou ilovita pôda ťažká, "mastná", zle prípustná?
Reagovať | 1. 6. 2021, 7:57:05