ŠPALDA - ďalší krok k zdravšej strave a k vysnívanej postave

Určité zdroje radia špaldu medzi zdravotné obilie č. 1. Špalda nie je len odroda pšenice. Špaldová látka sa javí byť medzi všetkými ostatnými rastlinami najbližšou príbuznou ľudskej plazmy (ľudskej látky). Špalda pôsobí hrejivo - keď sa špaldová látka dostane do krvi alebo k príslušným nervovým centrám, rozšíria sa cievy - a to buď miestne alebo aj v celom rozsahu pokožky. Tým sa zvyšuje prekrvenie a dostavuje sa pocit tepla.

Hoci špalda patrí medzi tvrdé obilniny, je rýchlo mäkká pri varení. Ak špaldové zrno len zavaríme a necháme v menšom množstve variacej vody ½ hodiny stáť, je dostatočne napučané k tomu, aby ho bolo možné jesť napríklad ako ryžu. Vynikajúca rozpustnosť zrelého špaldového zrna vo vode – aj napriek jeho tvrdosti – prestavuje jednu z najväčších predností špaldy. Čím je potravina rozpustnejšia vo vode, tým univerzálnejšie a rýchlejšie sa dostane do krvi, do tkanív a vôbec do celého tela. Čiastočky sa rozpúšťajú takmer samé od seba vo vode pri telesnej teplote, čím šetria telu celú, inak zdĺhavú prácu s trávením. Pretvorenie (asimilácia) špaldových výživných látok do ľudského organizmu ho zaťažuje tak málo, ako je len vôbec u vysoko výživnej potraviny možné.

Špaldu uprednostňujú spotrebitelia hlavne pre jej lepšie dietetické vlastnosti. Práve uvedomelý výber potravín zo zdravotného hľadiska spôsobuje návrat k tradičnej kuchyni a do tej špalda patrí. Obsahuje až 17% bielkovín na rozdiel od 12% ostatných obilnín. Pozitívne sú aj 2,5% tuku, ktorý je zložený z nenasýtených mastných kyselín. Z minerálnych látok by som spomenul hlavne horčík, draslík, fosfor, zinok a z vitamínov predovšetkým vitamíny skupiny B. Vysoký obsah vlákniny napomáha peristaltike čriev a uľahčuje trávenie. Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému, cení sa jej ľahká stráviteľnosť a vhodnosť pri liečení niektorých alergií.

Použitie špaldy je všestranné, ale je nutné si uvedomiť, že obsahuje menej lepku, takže nemôžete od nej čakať to, na čo ste zvyknutí u múky z potravinárskej pšenice. Predovšetkých v zdravých obchodoch dostanete kúpiť hladkú, polohrubú aj hrubú celozrnnú špaldovú múku. Čo sa týka chleba, je špaldová múka veľmi vhodná - chlieb zo špaldovej múky má výbornú chuť a skvelú kvalitu. Doporučujeme vyskúšať špaldovú múku aj pri palacinkách. Sú skvelé. Záujem o špaldu vyvolal aj zvýšenú aktivitu producentov a výrobcov potravinárskych produktov. Vyrábajú sa z nej okrem pečiva aj cestoviny. Veľmi obľúbená je špaldová krupica a využívajú sa aj vločky. V biokvalite zakúpite aj kvalitné detské špaldové kaše a pukance. Obľúbená je aj špaldová káva, ktorá má vynikajúcu kvalitu a chuťou dokáže nahradiť klasickú kávu. A nemali by sme zabudnúť ani na slad zo špaldy, ktorý nahradí dokonale cukor a navyše nemá nič z jeho škodlivých vlastností.

Celkovo by sme mohli zhrnúť, že nahradiť pšeničnú múku špaldovou (predovšetkým celozrnnou) je vhodné zo zdravotného hľadiska, ale výrazne napomáha aj pri chudnutí. V najbližších dňoch budeme pridávať recepty na rôzne chutné jedlá zo špaldy, treba to určite vyskúšať.

25.1.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Michal Petráš
Pre porovnanie glykemický index pšeničného zrna ja 90 a špaldového zrna 48. Výsledný GI samozrejme záleží od spôsobu spracovania.
Reagovať | 25. 1. 2013, 22:53:00
renata
pomozte my chudnut
Reagovať | 22. 10. 2017, 20:31:32