Tvarohový koláč s ovocím
Ingrediencie:
- 50g špaldovej celozrnnej krupice
- 50g kukuričnej polenty
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 0,5 lyžičky vanilkového extraktu
- 250g mäkkého tvarohu alebo ricotty
- 70g masla
- 3 malé vajcia
- 70ml agáve sirupu /alternatíva javorový, ryžový alebo pšeničný sirup/
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- Ovocie
V jednej mise vyšľaháme celé vajcia na penu. V ďalšej miske zmiešame rozpustené maslo s tvarohom a túto zmes ručne primiešame do vajec. Pridáme ostatné suroviny a znova ručne vymiešame na bublaninové cesto. Nakoniec primiešame ovocie. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme špaldovou krupicou, cesto nalejeme do formy. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 170 C a pečieme cca 30 min. Ak máte radi koláč vyšší, musíte použiť dvojnásobnú dávku.
Poznámka:V lete môžete použiť čerstvé jahody, čučoriedky, maliny 150-250 g. V zime môžete použiť zavárané ovocie, prípadne mrazené. Výborná je aj varianta s 50g sušeného ovocia a hrsti vlašských orechov /tu je lepšie namiesto agávového sirupu použiť javorový sirup/ alebo hrozienka a sušené marhule.