Glykemický index

Aby sme sa dopracovali k definícii glykemického indexu, mali by sme si vysvetliť iné súvisiace pojmy. Prvým z nich by bol krvný cukor /glukóza/ – je to takzvaný zásobník energie v tele. Telo na zmenu hladiny krvného cukru reaguje jeho reguláciou. Nedostatok vyvolá pocit hladu, čo človeka vedie k doplneniu energetických zásob. Naopak prebytok organizmus ukladá ako rezervy, a to formou tukových zásob. Ďalší dôležitý pojem je inzulín – hormón, ktorým organizmus reguluje hladinu krvného cukru. Ako náhle vzrastie v krvi hladina glukózy, vzrastie aj hladina inzulínu. Inzulín má za úlohu uložiť cukor do buniek, aby sa mohol použiť ako zdroj energie. Ak je energie dostatok, potom sa prebytočná glukóza z krvi odstráni a uloží sa vo forme tuku.

Keď sa pozrieme na životosprávu väčšiny ľudí v dnešnej dobe je jasné, že energie je veľmi často prebytok. Zhrnieme si, čo sa teda deje v našom tele:

  1. mám prebytok energie vo forme glukózy,
  2. organizmus vylúči inzulín, aby znížil vysokú hladinu krvného cukru,
  3. hladina krvného cukru je teda inzulínom razantne znížená, často až pod "normál" ,
  4. energia, ktorú telo nevyužilo okamžite sa zmení na tuk,
  5. telo však zaregistruje rýchly pokles hladiny krvného cukru a vyšle signál: krvný cukor prudko klesol, treba rýchlo doplniť energiu,
  6. človek dostane ťažko ovládateľný hlad a naje sa,
  7. tým sa zas zdvihne hladina krvného cukru a pokračujte od bodu jedna…

My Vás na našej stránke budeme okrem iného postupne oboznamovať s potravinami, ktoré spôsobujú čo najmenšie výkyvy hladiny krvného cukru, aby Vám čo najmenej kolísala hladina inzulínu. Na posudzovanie potravín nám bude slúžiť glykemický index.

Glykemický index hovorí o tom, ako rýchlo a ako intenzívne potravina ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Čím vyššie číslo, tým "horšia" je potravina pri chudnutí.

V súvislosti s glykemickým indexom a teda rýchlosťou vstrebávania energie z potravín sa často používa pojem rýchle a pomalé cukry. Rýchlosťou sa tu rozumie práve to, ako rýchlo je daná potravina schopná dodať energiu. Pomalé sacharidy môžete pokojne zjesť a hladina krvného cukru sa pritom prakticky vôbec nezmení. Taká potravina dodáva energiu pomaly, takpovediac rovnomerne. Výsledkom je dlhší pocit sýtosti a hlavne žiadny následný neovládateľný hlad. Pomalé sacharidy obsahujú predovšetkým prírodné produkty. Rýchlo stráviteľné sacharidy sú umelo vytvorené. Čím viac technologických postupov sa pri výrobe sacharidov používa, tým rýchlejšie sa výsledný produkt trávi.

Vstrebávanie energie sa dá spomaliť:

  • "tvrdosťou" potraviny
  • vlákninou
  • ak potrava obsahuje aj bielkoviny a tuky
  • jedením malých porcí
  • kyselinami

Tvrdosťou potraviny rozumieme jej fyzikálne vlastnosti. Keby ste si nalámali a pochrúmali surové špagety, organizmu by trvalo dosť dlho, kým by ich pomaly "rozpustil" a zmenil na energiu. Mali by veľmi nízky glykemický index. Rovnaké špagety uvarené na spôsob "al dente", čiže nie práve celkom mäkké už majú stredný glykemický index, lebo sú mäkšie a organizmus ich môže rýchlejšie spracovať. A ak by ste konzumovali rovnaké špagety, na ktoré ste pri varení zabudli, jedli by ste špagety s vysokým glykemickým indexom, pretože sú rozvarené a celkom mäkké. Organizmus nemusí "bojovať" s ich mechanickou štruktúrou, ale hneď dostáva energiu. To v praxi znamená, že tepelná úprava potravín spravidla zvyšuje glykemický index.

Veľmi spoľahlivý spôsob, ako spomaliť vstrebávanie je jedenie potravín obsahujúcich vlákninu. To znamená predovšetkým zeleniny. Prípadne odporúčam jablčnú vlákninu v prášku. Vláknina pôsobí, ako bariéra, ktorá účinne spomaľuje vstrebávanie energie.

Glykemický index zníži aj obsah bielkovín, či tukov v potrave. Preto je výhodné vždy kombinovať v jednom jedle sacharidy s bielkovinami a tukmi. Teda nejesť samotné zemiaky a inokedy samotné mäso.

Čím viac jedla zjete jednorázovo, tým horšie. Preto sa oplatí radšej konzumovať malé porcie, ale viackrát za deň. Telo nevie spracovať veľké množstvo potravy inak, ako uložením do tukových zásob.

Kyseliny znižujú glykemický index – napríklad ocot, kyslý nálev...

Samozrejme, lepšie je, ak budete jesť prevažne potraviny s čo najnižším glykemickým indexom.

To znamená, že sa treba vyhýbať hlavne potravinám s pridaným cukrom – ten zbytočne a značne zvyšuje glykemický index. Preč s rôznymi sladkými raňajkovými cereáliami. Vyhýbajte sa napríklad zrelým banánom a veľmi sladkým druhom ovocia.

Nie je potrebné považovať glykemický index za faktor úplného vylúčenia niektorých potravín. Potraviny nie sú "dobré" a „zlé". Používajte GI skôr ako mierku – čím vyššie číslo, tým menej takej potraviny konzumujte, prípadne menej často. Nesnažte sa však úplne vylúčiť sacharidy. Glukózu potrebujete – je to "palivo" nielen pre svaly, ale aj pre mozog. Pokojne si dajte denne kus celozrnného chleba. Čo na tom, že nemá práve malý glykemický index? Tak si k nemu dajte trebárs biely jogurt.

Veľmi účinne vám pomôže, ak využijete glykemický index pri voľbe a výbere potravín. Úplne sa vzdajte potravín s nezmyselne vysokým glykemickým indexom, ak existujú podobné potraviny s nižším GI a zároveň bohatšie na živiny. Nejedzte teda biele pečivo, alebo biely chlieb. Jedzte celozrnné pečivo a celozrnný chlieb (ešte lepšie špaldový – ale špalde sa budeme venovať v niektorom z ďalších článkov). Práve takto môžete glykemický index využiť vo svoj prospech.

Ak udržíte hladinu krvného cukru a inzulínu na zhruba stále rovnakej úrovni, zakrátko sa zbavíte nárazových záchvatov hladu, často aj zlosti, slabosti a iných príznakov, ktoré človek spravidla rieši tým že si dá koláčik… …a priberie.

Glykemický index je o cukre – alebo o chlebe

Rôzne zdroje uvádzajú rôzne čísla. Niektoré zdroje za referenčnú potravinu považujú glukózu, iné biely chlieb. (Glukóza má glykemický index 100, biely chlieb má glykemický index 130.) Vôbec sa tým nezaťažujte. Nie sú dôležité presné čísla, stačí ak viete že máte voliť potraviny prednostne s čo najnižším GI.

Tabuľka glykemických indexov:

Potraviny 100% glukóza 100% biely chlieb
Cestoviny
Špagety biele varené priem. 41 59
Makaróny varené priem. 47 67
Tortellinni so syrom 50 71
Instantné slíže 47 67
Ryža
Ryža varená biela priem. 64 91
Ryža varená dlhozrnná priem. 64 91
Ryža parboiled priem 68  
Ryža biela s nízkym obsahom amylázy 38 54
Ryža hnedá varená 55 79
Strukoviny
Hrach lúpaný varený 32 45
Hrach veľkozrnný sušený 39 56
Hrach mrazený varený 48 68
Hrach sušený varený 22 32
Šošovica zelená, červená priemer 28 39
Fazula sušená 70 100
Fazula varená priemer 33 47
Sója priemer 17 25
Zemiaky
Zemiaky varené 64 91
Zemiaky pečené 85 121
Hranolky 75 107
Zemiaková kaša 74 105
Zemiaková kaša instant. 85 122
Zemiakové knedle 52 74
Zelenina
Hrášok zelený priemer 48 68
Mrkva priemer 47 68
Kukurica sladká 54 78
Ovocie
Jablká priemer 36 52
Hrušky 37 53
Broskyne 37 60
Čerešne 22 32
Hrozno 49 70
Banány 58 84
Slivky 39 55
Kiwi priemer 43 45
Pomaranč priemer 42 60
Jahody 40 57
Ananás 59 84
Ďatle sušené 103 147
Figy 61 87
Marhule 30 43
Mlieko a mliečne výrobky
Plnotučné mlieko 3% 21 30
Mlieko odtučnené 32 46
Mlieko sójové 44 65
Mlieko acidofilné 45 65
Mlieko kondenzované sladené 61 87
Jogurt nízkotučný 14 20
Jogurt nízkotučný ovocný 31 44
Jogurt - ostatné 36 51
Jogurtový nápoj 38 54
Puding instant s mliekom 44 62
Zmrzlina obyčajná 36 51
Zmrzlina s vyšším obsahom tuku 38 54
Zmrzlina vanilkovo-čokoládová 68 97
Horúca čokoláda 51 73
Sušené, jemné pečivo
BeBe Dobré ráno - čokoládové 57 81
BeBe Dobré ráno - med 51 73
BeBe Dobré ráno - jemné 67 96
Princ čokoládové 52 74
Musli tyčinka ovocná 61 87
Vanilkové vafle 77 110
Sušienky z lineckého cesta 64 92
Diétny suchár 59 84
Mufin jablkový 46 66
Šiška 76 108
Croiassant 67 96
Jablkový koláč 67 95
Chlieb, pečivo
Chlieb žitný 62 89
Chlieb žitno-pšeničný tmavý 64 92
Chlieb bezlepkový pšeničný biely 71 101
Chlieb bezlepkový viaczrnný 80 113
Chlieb žitný 43 59
Rohlík 70 100
Cukor
Glukóza 99 141
Fruktóza 19 27
Sacharóza 68 97
Nutela čokoládovo - oriešková 33 47
Čokoláda mliečna 43 61
Med 55 78
Nápoje
Džús jablkový 40 57
Džús pomarančový 48 71
Coca cola priemer 58 83
Fanta pomaranč 68 97
Izostar 70 100
Rôzne
Arašidy 14 21
Zemiakové čipsy slané 57 81
Pukance do mikrovlnnej trúby 72 103
Pizza syrová 70 86
Rybie prsty 38 54
Párky 28 40
Boloňské špagety 52 74
Palacinky 67 96
Sushi - losos 48 69
16.1.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Monika Petrášová
Nutela má nižší index ako med!
Reagovať | 16. 1. 2013, 11:29:00