Pastiersky koláč
Ingrediencie:
- 1 ½ polievkovej lyžice olivového oleja
- 450 g mletého hovädzieho mäsa
- ½ čajovej lyžičky mletej rasce
- 1 čajová lyžička soli
- ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 10 jarných cibuliek, najemno nasekaných
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 stredne veľký karfiol, rozkrájaný na ružičky
- 2 polievkové lyžičky masla
- 90g nastrúhaného čedaru
- Petržlenové listy – na ozdobu (nemusí byť)
Trúbu predhrejeme na 170 stupňov. Zapekaciu misu vymažte olivovým olejom. V hrnci rozpáľte polievkovú lyžicu olivového oleja a 1 až 2 minúty restujte mleté mäso. Pridajte mletú rascu, soľ a korenie a restujte na miernom plameni ďalších 15 až 20 minút, pokiaľ sa hovädzie neprepečie.
Do zmesi pridajte jarnú cibuľku a miešajte 2 minúty alebo pokiaľ trošku nezmäkne. Panvicu odstavte zo sporáku a vmiešajte citrónovú šťavu. Zmes dajte do zapekacej misy.
Medzitým uvarte karfiol domäkka. V kuchynskom robote rozmixujte karfiol s maslom na hladké pyré. Pyré potom rovnomerne rozotrite na hotové hovädzie. Navrch nastrúhajte syr.
Pečte 15 až 20 minút. Môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou.