Zajac dusený v pive
Ingrediencie:
- 600 g zajac (králik)
- soľ
- čierne korenie
- 50 ml olivový olej
- 2 šalotky
- 5-10 strúčikov cesnaku
- 300 ml pivo tmavé
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 250 g šampiňóny
- pažítka čerstvá
- 300 g zemiaky varené
- 70 g múka hladká špaldová
- 2 ks väčšej cibule
- 3-4 ks mrkvy
- 4 ks žĺtky
- 100g oravskej slaniny
Zajaca umyjeme, okoreníme, osolíme a sprudka opečieme. Šalotku a cesnak orestujeme na olivovom oleji, pridáme nakrájanú mrkvu, zarestujeme paradajky z konzervy a zalejeme tmavým pivom. Do tohto základu pridáme opečeného zajaca a pomaly dusíme približne 1,5 hodiny.
Šampiňóny nakrájame na mesiačiky a orestujeme do zlatista, pridáme nasekanú pažítku. Na takto pripravené šampiňóny ukladáme zajaca a prelejeme rozmixovanou šťavou, v ktorej sme dusili zajaca.
Uvarené zemiaky nastrúhame najemno, pridáme žĺtky, soľ, korenie a hladkú múku a spravíme jemné cesto. Opražíme cibuľu spolu s oravskou slaninkou nakrájanou na malé kocočky. Cesto rozvaľkáme, naplníme opraženou cibuľou so slaninkou, do ktorej sme pridali pažítku a zrolujeme do závinu. Závin potrieme žĺtkom a dáme do rúry piecť pri 175 °C približne 35 minút.