Potrebujeme multivitamíny ?

Väčšina multivitamínov obsahuje škodlivé množstvo kovov.

Multivitamíny by mali obsahovať všetky nutričné látky, ktoré sú potrebné pre naše telo, ale rastúci počet štúdií ukazuje, že multivitamíny môžu mať na naše zdravie aj škodlivé účinky.
Prieskum amerických vedcov ukázal, že väčšina multivitamínov obsahuje škodlivé hladiny kovov, ktoré zvyšujú riziko vzniku kognitívnych porúch v neskoršom veku.
Profesor Neal D. Barnard a jeho tím odborníkov analyzoval ingrediencie multivitamínov. Zistilo sa, že veľký počet multivitamínov obsahuje dvakrát vyššie množstvo železa a medi, v porovnaní s odporúčanou dennou dávkou. Predchádzajúce štúdie ukázali, že zvýšené hladiny železa môžu viesť k vzniku Alzheimerovej choroby, a abnormálna hladina medi môže spôsobiť nahromadenie plaku v cievach, čím sa zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Štúdie tiež poukazujú na to, že ľudia, ktorí majú v tele nadmerné množstvo medi, majú 3 krát väčšie riziko vzniku duševnej choroby.
Meď a železo zvyšuje prívod kyslíka do mozgu, čo je dobré pre všetky mozgové funkcie, avšak na druhú stranu môžu príliš vysoké hladiny kyslíka v mozgu spôsobiť tvorbu oxidatívneho stresu, čo zvyšuje riziko poškodenia neurónov.
Multivitamíny nemusia byť nutne škodlivé pre naše zdravie, pokiaľ ich užívate s odporúčaniami lekárov. Ale vo väčšine prípadov nie je potrebné brať multivitamíny vôbec. Úroveň nutričných látok v tele môžete zvýšiť úplne prirodzeným a neškodným spôsobom. Vedci poukazujú na to, že všetci ľudia, ktorých strava je bohatá, pravdepodobne nepotrebujú užívať multivitamíny. V strave sa najmenej nachádzajú vitamíny D a B12, takže je dobre ich brať pomocou doplnkov výživy.
Ak Vám lekár oznámil, že musíte vziať multivitamíny, pozrite sa na tie, ktoré neobsahujú meď a železo, pretože tieto prvky pravdepodobne strávite v dostatočnom množstve s mäsom a zeleninou a mliečnymi výrobkami.

3.9.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár. Buďte prvý.