Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú mikroorganizmy, ako sú baktérie alebo kvasinky, ktoré upevňujú zdravie. Sú k dispozícii ako doplnky výživy a nachádzajú sa v potravinách. Na prvý pohľad sa môže zdať divná myšlienka o živých baktériách a kvasinkách. Koniec koncov, antibiotikami sa bojuje proti baktériám. Ale naše telo sa prirodzene hemží týmito organizmami.

Tráviaci systém je domovom pre viac než 500 rôznych druhov baktérií. Pomáhajú udržiavať zdravé črevá a pomáhajú pri trávení jedla. Zároveň sa predpokladá, že pomáhajú zlepšiť imunitný systém.

Ako probiotiká pracujú?

Vedci sa domnievajú, že niektoré zažívacie poruchy vznikajú, keď sa naruší v črevách rovnováha priateľských baktérií. To sa môže stať po infekcii alebo po užívaní antibiotík. Črevné problémy môžu tiež nastať, keď dôjde k poškodeniu sliznice čriev. Tu môže pomôcť užívanie probiotík. Tieto priateľské organizmy môžu tiež pomôcť bojovať proti baktériám, ktoré spôsobujú hnačku.

Probiotiká a imunitný systém

V súčasnosti už existujú dôkazy, že probiotiká pomáhajú udržiavať silný imunitný systém. Výskum ukázal, že v spoločnostiach s veľmi dobrou hygienou bol zaznamenaný prudký nárast autoimunitných a alergických ochorení. To môže byť spôsobené preto, že imunitný systém nie je vyzývaný patogénnymi organizmami. Aj v takomto prípade imunitnému systému pomôže zavedenie priateľských baktérií vo forme probiotík.

Funkciu probiotík vedci stále študujú, ale už teraz štúdie ukazujú, ako pomáhajú pri niekoľkých špecifických ochoreniach:

  • Liečba detskej hnačky
  • Liečba ulceróznej kolitídy (zápal vnútornej sliznice hrubého čreva alebo konečníka)
  • Liečba nekrotizujúcej enterokolitídy (typ infekcie a zápal čriev, ktorá sa vyskytuje u dojčiat)
  • Prevencia pri užívaní antibiotík (hnačka a infekčné hnačky)
  • Prevencia proti zápalu čriev, ktoré môžu smerovať k črevnej operácii
  • Liečba a prevencia ekzému spojeného s alergiou na kravské mlieko
  • Zlepšenie imunitného systému

Probiotiká môžu byť užitočné aj neočakávaným spôsobom. Môžu znížiť riziko vzniku bežných detských ochorení, ako sú ušné infekcie , streptokoka a prechladnutia. Sú bezpečné a spôsobujú veľmi málo vedľajších účinkov. Ľudia po celom svete by mali jesť jogurty, syry a ďalšie potraviny, ktoré obsahujú živé kultúry.

Napriek tomu môžu byť probiotiká nebezpečné pre ľudí s oslabeným imunitným systémom alebo pre ľudí so závažným ochorením. Jedna štúdia ukázala, že u pacientov s ťažkou pankreatitídou, ktorí dostali probiotiká, mali vyššie riziko úmrtia.

2.11.2013

GALÉRIA:

DISKUSIA:

Petronela
Moja prvá skúsenosť s probiotikami začala len nedávno. Som veľmi rada, že som prišla na to, ako vedia probiotiká pomôcť :) Už dlhší čas nie len kvôli stresu som mala problémy s trávením. Bolelo ma brucho, cítila som sa nafuknutá. Začala som surfovať po internete o tom, čo by mi mohlo na to pomôcť (samozrejme lekára som navštívila tiež pre istotu). Zdravá životospráva, jogurty a tak ďalej. Na internete dnes nájde človek seriózne toho veľa. Ako doplnok mi kamarát - lekárnik doporučil si ešte zobrať nejaké probiotiká, skôr ako prevenciu. Dnes už na ne nedám dopustiť :) Som šťastná, že bol tak ochotný a že mi poradil :) Preto sa chcem podeliť o svoju skúsenosť. Kamarát mi poradil probiotiká od (názov produktu odstránený administrátorom) a som spokojná :) Dúfam, že ľudia postupne sa prestanú dopovať liekmi a skúsia aj trošku lepšej a zdravšej stravy a trošku doplnkov určite nezaškodí :)
Reagovať | 15. 2. 2014, 18:56:22
Veronika
Taktiež mám veľmi dobré skúsenosti s probiotikami. Mamina kúpila minule (názov produktu odstránený administrátorom) . Ona totiž má celkom časté problémy s trávením a odkedy si dáva aj túto prevenciu celkom sa jej to zlepšilo, takže verím pani Petronela, že aj Vám to pomáha. Mne však veľmi pomohol ten roztok, čo k nemu dostala mamina. Netuším ako sa to volá, ale je to na hnačku. Prišlo to na mňa práve vo chvíli, keď som mala dostať vysvedčenie - teda deň pred tým. To bolo strašné, myslela som, že ani nedôjdem do školy :( Kamoškám som nič ani nehovorila. Tie bolesti a kŕče :/ Som rada, že to prešlo. Nemali sme ani horkú čokoládu ani banány, proste nič tak som teda skúsila ten roztok a pomohol. Mohla som si spokojne ráno ísť na rozdávanie vysvedčenia. Posledný deň v školskom roku na strednej škole :) teraz si už len poriadne oddýchnuť a šup-hop zháňať prácu, ale ešte stále mám 2 mesiace prázdnin ;)
Reagovať | 29. 6. 2014, 15:29:46